103 km/h – maailman nopeinta pyöräkuormaajaa ajoi naiskuljettaja

28-vuotias naiskuljettaja, ruotsalainen Karin Olsson, tekaisi maailmanennätyksen maailman nopeimman pyöräkuormaajan ohjauspyörän takana. Ennätys tehtiin kuuluisalla Anderstorpin moottoriradalla Ruotsissa.

Vaaleahiuksinen Karin Olsson ajoi Volvo-pyöräkuormaajalla maailmanennätyksen samalla Anderstorpin radalla, jolla kaksikertainen F1-maailmanmestari Ronnie Peterson menehtyi vuonna 1978. Tällä kertaa asetelmat ja tunnelmat olivat positiiviset, sillä Auto Bild pääsi maistelemaan pyöräkuormaajaa radalla.

Kymmenen tonnin painoisen Volvo-pyöräkuormaajan vertailuautona toimi Volvo S60 T6 (304 hevosvoimaa). Ennen ennätystä taivaalla väijyvät uhkaavina sadepilvet, jotka ovat sen näköiset, että sateen alettua ei loppua ole luvassa. On siis turkasen kiire päästä tositoimiin.

Pyöräkuormaajassa on Sparcon kilpamallinen ohjauspyörä. Auto Bildin Wolfgang Blaubem Anderstorpin radalla suorittama koeajo vaatii luonnollisesti kypärän.

Sitten ei kun kiipeämään korkealle ohjaamoon, ja asettumaan Recaro-kilpapulkkaan.

Pahus, että istuin tuntuu ahtaalta! No, ehkä kuljettajalla on liikaa painoa. Siit' onkin 48 vuotta, kun Blaube leikki traktorilla hiekkalaatikossa.

Tavallisesti pyöräkuormaaja ei kulje kovempaa kuin 45 km/h. Tämä hirviö liikahtaa kuitenkin paljon kovempaa... 80 km/h, 90 km/h... huh! Totuttelu kuormaajaan vaatii puolisen tuntia, vasta sitten voimme lähteä ottamaan ajokuvia. On tämä vain niin erilainen ajettava kuin auto. Ohjaavat takapyörät aiheuttavat sen, että korjausliikkeet ovat nurinkurisia. Ärsyttävää.

Kuvausautona toimiia Volvo V70. Valokuvaaja Sven Krieger saa viimein kunnon otoksia.

Kun alkaa tottua ohjaukseen, ajan pyöräkuormaajalla vielä ratakierroksen, sitten yhden ylimääräisen. Ajaminen tuntuu yhä mukavammalta. Pyöräkuormaajalla 80 km/h tuntuu periaatteessa samalta kuin jos ajaisi turistibussilla.

Miksi ihmeessä sitten pyöräkuormaajalla pitäisi ylipäätään pystyä ajamaan yli 100 km/h?

Siksi, koska Volvon työkoneita Ruotsissa ja Saksassa markkivoiva Swecon toimii sponsorina Polestar-teamissä Ruotsin vakioautojen ratasarjassa. Siksi Volvo-pyöräkuormaaja ja nätti, blondi naiskuljettaja ovat parasta mahdollista PR-toimintaa.

Katso ehdottomasti videolta Karin Olssonin maailmanennätysajo.

 

http://www.youtube.com/watch?v=gFEQa4EcuYk