2009 Malibu törmäyskokeessa 1959 Impalan kanssa – katso surullinen video

Autojen rakenteet ovat muuttuneet radikaalisti vuosikymmenten saatossa. Panoraamaikkunainen 1959 Impala on yksi kauneimmista autoista, mutta vielä 50-luvulla kolarinsieto-ominaisuudet olivat olemattomat.

Autojen korirakenteet ovat muuttuneet radikaalisti vuosikymmenten saatossa. Kuvaan ovat vähitellen tulleet turvavyöt, ovipalkit, kokoonpainuvat ohjauspylväät, pääntuet, harkiten ankkuroidut istuimet sekä monet muut turvavarusteet.

Panoraamaikkunainen 1959 Impala on kissansilmä-takavaloineen yksi kauneimmista koskaan valmistetuista autoista, mutta vielä 50-luvulla kolarinsieto-ominaisuudet olivat olemattomat. Malliin saattoi hankkia dealeriltä lantiomalliset turvavyöt, mutta niistä oli apua vain voimakkaissa jarrutustilanteissa. Ohjausakselit olivat vielä jäykkiä, joten mahdollisen kolarin välttäminen oli kullan arvoista.

Testissä 2009-mallinen Chevrolet Malibu ajetaan keulatörmäykseen Impalan kanssa, hurjin loppuseurauksin. Malibu selviytyy viiden tähden arvoisesti, mutta surullisinta on kuitenkin se, että mentiin suotta tuhoamaan ilmeisen loistavassa kunnossa ollut 1959-mallinen yksilö, koska periaatteellinen lopputulos varmasti tiedettiin jo 1950-luvun lopulla. Tuolloin UCLA-yliopistossa Kaliforniassa suoritettiin sen aikaisilla jenkkiautoilla törmäyskokeita, vieläpä huomattavin törmäysnopeuksin.

 

Teksti: J. Peltonen

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=joMK1WZjP7g