266 km/h: Kaikkien aikojen hätäisin Focus

Kaikkein aikojen nopein Ford RS on nyt saatavilla valikoiduista Ford-liikkeistä. Autossa on Ford Performance AWD-neliveto ja 2.3 litran EcoBoost-bensiinimoottori, joka tuottaa tehoja 350 hevosvoimaa.

Focus RS yltää huippunopeuteen 266 km/h, minkä mahdollistaa erikoisvalmisteinen versio Fordin uudesta 2.3 litran EcoBoost-bensiinimoottorista. Se tuottaa enimmillään 350 hevosvoimaa.

Focus RS:n kiihtyvyys on optimoitu liikkeellelähdön hallinnalla (Launch Control), joka on saatavana RS-malliin ensimmäistä kertaa. Siinä on nyt ensi kertaa myös Ford Performance AWD -neliveto dynaamisella kaarreajon hallintajärjestelmällä, joiden yhdistelmänä syntyy loistava pito, ketteryys ja kaarrenopeus.

Focus RS on esillä Frankfurtin autonäyttelyssä osana Euroopan Ford Performance -valikoimaa. Mukana on myös täysin uusi ja erittäin suorituskykyinen Ford GT -superauto, Focus ST:n viisiovinen malli ja farmari-versio sekä moninkertaisesti palkittu Fiesta ST.

”Täysin uusi Focus RS saavuttaa 100 kilometrin tuntinopeuden 4,7 sekunnissa. Se on suurin piirtein sama aika, jossa asiakkaat päättävät haluavansa tämän auton itselleen päästyään kuljettajan paikalle”, sanoo Jürgen Gagstatter (Chief Programme Engineer, Focus RS). ”Tämä auto tarjoaa uraa uurtavaa teknologiaa, upeaa käsiteltävyyttä ja suorituskykyä hintaan, joka varmasti pitää kilpailijamme hereillä öisin.”

Focus RS:n liikkeellelähdön hallinta (Launch Control) säätää ajoneuvon alustan ja voimansiirtojärjestelmät mahdollistaen parhaan mahdollisen kiihtyvyyden, olivatpa radan olosuhteet millaiset tahansa. Kuljettaja valitsee toiminnon mittariston valikosta, kytkee ykkösvaihteen päälle, painaa kaasun pohjaan ja päästä kytkimen irti. Näin ajoneuvo tarjoaa optimaalisen suorituksen, johon lukeutuu vääntömomentin jakaminen nelivetojärjestelmälle, korkeimman mahdollisen vääntömomentin ylläpitäminen turbotoiminnon avulla, luistonestojärjestelmän sekä iskunvaimentimien asetukset.

Vaihteiden vaihtamisella on oma merkityksensä kiihtyvyyteen. Siksi RS:n mittaristossa on merkkivalo, joka kertoo kuljettajalle, kun vaihteen vaihdon kannalta optimaalinen kierrosnopeus 5900 r/min lähestyy, ja välähtää, kun moottori saavuttaa kierrosnopeuden 6800 r/min.

Ford Performance -neliveto pohjautuu kahteen elektronisesti ohjautuvaan kytkimeen, joilla hallitaan väännön jakautumista eteen ja taakse. Omat kytkimet voivat säädellä myös vääntöä takapyörien välillä. Näin saadaan aikaan kaarreajo-ominaisuus, jolla on merkittävä vaikutus auton käsiteltävyyteen ja käyttäytymiseen mutkissa.

Hallintayksikkö tarkkailee voimanjakoa lukuisten antureiden avulla 100 kertaa sekunnissa. Optimaalisen ajodynamiikan aikaansaamiseksi Ford Performance AWD-neliveto ja ajovakauden hallintajärjestelmä sekä erityisesti jarruihin perustuvan kaarreajon hallintajärjestelmä, joka toimii nelivetojärjestelmän voimanjaon rinnalla, kalibroitiin uudelleen.

Focus RS -kuljettajat voivat valita neljästä eri Drive Mode -ajoasetuksesta, jotka säätävät nelivetojärjestelmän, iskunvaimentimet, elektronisen ajovakauden hallintajärjestelmän, ohjauksen ja moottorin reagoinnin sekä auton äänet tuomaan parhaan mahdollisen suorituskyvyn niin normaalissa maantieajossa kuin rataolosuhteissa. /minatavilla on Normal-, Sport- tai Track-asetus sekä Drift Mode -ajoasetus, joka auttaa hallituissa yliohjausluisuissa radalla.

Moottorin rakenne on sama kuin uudessa Mustangissa käytössä olevan täysalumiinisen nelisylinterisen 2.3 litran moottorin. Focus RS:n moottoria on huomattavasti parannettu tuottamaan 10 prosenttia enemmän tehoa. Moottorissa on uusi matalan inertian kaksikierukkainen turboahdin suuremmalla kompressorilla, paranneltu ilman sisäänotto sekä suurikaliiperinen pakokaasujärjestelmä.

Auton moottori tuottaa 440 Nm maksimivääntömomentin kierrosnopeudella 2000–4500 r/min. Voimakkaassa kiihdytyksessä vääntömomentti voi olla hetkellisesti jopa 470 Nm.

Uuden Focus RS:n on suunnitellut Fordin globaali Ford Performance -tiimi. Nyt esiteltävä Focus RS on kolmannen sukupolven malli. Edelliset Focus RS -mallit esiteltiin vuosina 2002 ja 2009.

Ford Performance -tiimi toimii innovaatio- ja testilaboratoriona ainutlaatuisille ja suorituskykyisille ajoneuvoille, osille, tarvikkeille ja asiakaskokemuksille. Tähän kuuluu autojen aerodynamiikkaan, keveyteen, elektroniikkaan, voimansiirtojärjestelmien suorituskykyyn ja polttoainetehokkuuteen liittyvien innovaatioiden ja teknologioiden kehittäminen, joita voidaan käyttää myös muissa Ford-ajoneuvoissa.

Focus RS on kolmaskymmenes Ford, joka saa kantaa legendaarista RS-logoa. Lisäksi se on yksi 12 uudesta suorituskykyisestä autosta, jotka Ford tuo asiakkailleen ympäri maailmaa vuoteen mennessä osana Ford-suorituskyvyn uutta aikakautta. Uudet Focus RS -autot valmistetaan Saarlouisissa, Saksassa.

Autojen toimitukset alkavat Euroopassa vuoden 2016 alkupuolella. Fordilta ilmoitettiin, että Focus RS on tilattavissa valikoiduista Ford-liikkeistä Suomessa alustavaan alkaen 52 000 euron hintaan.