Todellinen superuutinen: Jokamiehen lentävä auto on lähempänä toteutusta kuin arvaatkaan!

Lentävät autot ovat tulevaisuuden sana. Tähän mennessä sellaisia on tehty vaihtelevalla menestyksellä, mutta tämä projekti vaikuttaa todella mielekkäältä. Terrafugia-niminen yhtiö kehittelee sellaista parhaillaan täysillä. Yhtiö esitteli hiljattain uuden TF-X -mallin, jota esitellään oheisella jännittävällä videolla.

Amerikkalainen Terrafugia TF-X on ihan oikea lentävä auto, jolla pystyy ajamaan normaalissa maantie- ja kaupunkiliikenteessä henkilöautona ja jota pystyy tällöin lataamaan pistokeladattavana hybridiautona.

Mikä ehkä parasta, Terrafugia TF-X ei vaadi erillistä kiitotietä, vaan se nousee pystysuoraan. Terrafugia TF-X on kuitenkin vielä kehitystyön alkuvaiheissa. Videolla ilmenevät ensimmäiset viitteet siitä, mitä tuleman pitää, kunhan TF-X saadaan hiotuksi sarjatuotantoon.

Terrafugia TF-X on amerikkalainen lentävä auto, jota kehitellään parhaillaan täysillä.

Terrafugia TF-X kykenee lentämään 320 km/h nopeudella ja lentotilassa sen toimintamatkaksi ilmoitetaan yli 800 kilometriä. Polttomoottori kehittää yli 300 hevosvoimaa ja sen avulla voidaan ladata autokäytössä tarvittavia ajoakkuja.

Terrafugia TF-X:ssä on hieman saman kaltaiset pystysuoraan käännettävät potkurit kuin amerikkalaisessa Bell Boeing V22 Osprey -sotilaskoneessa, joten sillä pystyy nousemaan ja laskeutumaan pystysuoraan. Näitä vaiheita varten käytetään sähkömoottoria.

Suoraan lennettäessä käytetään puolestaan siipiin asennettua polttomoottoria. Laskeutumisen jälkeen Terrafugia TF-X:n siivet taittuvat hetkessä maantieajotilaan.

Nelipaikkainen Terrafugia TF-X mahtuu tavalliseen, isohkoon autotalliin.
Terrafugian pitäisi toimia yhtä pätevästi sekä maantiellä että ilmassa.
Amerikkalaisen valmistajan mukaan Terrafugia TF-X vaatii Yhdysvalloissa pelkän ajokortin, sillä tämä lentävä auto nousee ja laskeutuu automaattisesti.
Terrafugiassa on Osprey-lentokonetta muistuttavat kääntyvät potkurit, jolloin nousu ja lasku sujuvat pystysuoraan. Kiitorataa ei siten tarvita.
Kun kuljettaja välittää autolle lentosa varten määränpäätiedot tietokoneeseen, Terrafugia TF-X löytää automaattisesti perille.
Terrafugialla ajetaan maantiellä sähköllä ja ilmassa polttomoottorin voimin.

Terrafugia on oman ilmoituksensa mukaan valmistanut jo pienoismallin tuulitunnelia varten mittakaavassa 1:10. Tuulitunnelitestien aloitusajankohtaa ei toistaiseksi ole päätetty.

Terrafugia TF-X:n valmistuksen aloitusajankohtaa tai myynnin aloitusta ei vielä ole ilmoitettu, mutta jo pelkkä ajatus lentävästä autosta yksityiskäytössä on kiehtova. Valmistajan kotisivulla olevan tiedon perusteella sarjavalmistukseen voinee mennä vielä 8–12 vuotta.