Airbus ja Italdesign: Pop.Up-ajoneuvo pystyy lentämään

Aivan uudenlainen modulaarinen konseptiajoneuvo kuljettaa matkustajia maanteillä ja ilmatilassa.

Italdesign ja Airbus esittelevät Geneven kansainvälisillä autonäyttelyssä Pop.Up-konseptiajoneuvon, joka on ensimmäinen täysin sähköinen ja päästötön konseptiajoneuvo suurkaupunkien ruuhkien vähentämiseen. Pop.Up-ajoneuvossa yhdistyy kaksipaikkaisen auton joustavuus pystysuoraan nousevan ja laskeutuvan lentokoneen vapauteen ja nopeuteen.

Megakaupunkien ennestään pahojen liikenneruuhkien ennustetaan pahenevan selvästi vuoteen 2030 mennessä. Italdesign ja Airbus miettivät yhdessä, miten tilannetta voitaisiin helpottaa modulaarisella ja monin tavoin käytettävällä järjestelmällä. Yhteistyöstä syntyi Pop.Up.

Pop.Up-konseptissa on kolme kerrosta:

  • Tekoälyalusta, joka tuntee käyttäjän ja tämän tiedon pohjalta hallinnoi liikkumista ja tarjoaa vaihtoehtoisia ratkaisuja saumattoman matkakokemuksen luomiseksi.
  • Matkustajakapselin muotoinen ajoneuvo, joka voidaan liittää kahteen erilaiseen ja itsenäiseen liikkumismoduuliin maalla tai ilmassa liikkumiseen. Kapseliin voitaisiin liittää myös muita liikennevälineitä, kuten juna tai hyperloop.
  • Liitäntämoduuli, joka keskustelee käyttäjien kanssa täysin virtuaalisessa ympäristössä.

Pop.Upin toimintaperiaate on yksinkertainen. Matkustajat suunnittelevat ja varaavat matkansa helppokäyttöisen sovelluksen avulla. Järjestelmä ehdottaa aina parasta matkustamisratkaisua käyttäjän tietojen, ajankohdan, ruuhkatilanteen, kustannusten ja yhteiskäyttövaatimusten mukaan. Näiden perusteella matkustajakapseliin liitetään joko ilma- tai maamoduuli tai jokin muu liikenneväline.

Konseptin sydämenä on matkustajakapseli. Itsekantava hiilikuitukotelo on 2,6 metriä pitkä, 1,4 metriä korkea ja 1,5 metriä leveä. Kapseli muuntuu autoksi liittämällä se hiilikuiturunkoiseen maamoduuliin, joka on akkukäyttöinen.

Erittäin ruuhkaisissa megakaupungeissa kapseli voidaan liittää 5 x 4,4 metrin kokoiseen ilmamoduuliin, jota kuljettaa neljä vastakkain pyörivää potkuria. Tämä kokoonpano muuttaa Pop.Upin itse lennettäväksi ilma-alukseksi, joka vie paikasta A paikkaan B ilman ruuhkia.

Määränpäässä Pop.Up palaa itsestään latausasemalle odottamaan seuraavia kuljetettavia.

Koska Pop.Up voidaan liittää myös muihin liikennevälineisiin, matkustaja voi pysyä koko matkan samassa kapselissa joutumatta vaihtamaan välinettä.

Airbus hyödyntää ilmailuosaamistaan kehittämällä useita mullistavia konsepteja, jotka auttavat vähentämään liikenneruuhkia

”Ilma- ja maaliikenteen yhdistävien ratkaisujen suunnittelu ja toteutus vaati ilmailu- ja autoalan sekä infrastruktuurista ja sääntelystä vastaavien hallintoelinten yhteistyötä. Italdesign on kehittänyt ajoneuvoja menestyksekkäästi jo pitkään, joten se on innostavat kumppani Airbusille tässä konseptihankkeessa”, sanoo Airbusin kaupunki-ilmaliikkumisesta vastaavat johtaja Mathias Thomsen.

“Jos haluaa suunnitella tulevaisuuden ajoneuvon kaupunkiliikenteeseen nyt, perinteinen auto ei yksinään voi olla ratkaisu megakaupunkeihin. Samassa on mietittävä kestävää ja älykästä infrastruktuuria, sovelluksia, integraatiota, voimajärjestelmiä, kaupunkisuunnittelua, sosiaalisia tekijöitä ja niin edelleen. Tulevina vuosina maaliikenne muuttuu jaetusta ja itseohjautuvasta myös eri liikennevälineitä jakavaksi ja kolmannessa ulottuvuudessa kulkevaksi. Airbus jakaa tämän vision”, Italdesignin pääjohtaja Astalosch sanoo.