Älä mene ansaan käytetyn auton ostossa – lue nämä vinkit

Käytetyn auton ostaminen etenkin yksityishenkilöiltä vaatii ostajalta huolellisuutta. Kesäautokauden lähestyessä listasimme viisi yleistä virhettä, jotka on kuitenkin helppo välttää. Ne kannattaa lukea ABS-nettisivuilta, ennen kuin solmii kaupat.

Käytetyn auton ostaminen etenkin yksityishenkilöiltä vaatii ostajalta huolellisuutta. Kesäautokauden lähestyessä listasimme viisi yleistä virhettä, jotka on kuitenkin helppo välttää.

1. Tarkista auton identiteetti

Aivan ensimmäiseksi tarkista myynnissä olevan auton identiteetti. Auton tietojen kuten valmistenumeron ja rekisteritunnuksen on täsmättävä rekisteritietoihin, jotka selviävät auton voimassa olevasta rekisteröintitodistuksen ilmoitusosasta ja teknisestä osasta. Vaadi myyjältä nähtäväksi voimassa olevan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa ja tekninen osa.

2. Älä osta muilta kuin rekisteriin merkityltä omistajalta

Osta auto vain rekisteriin merkityltä omistajalta, jottei kaupan jälkeen koidu ongelmia omistusoikeuden, liikennevakuutuksen ja ajoneuvoveron suhteen. Tarkasta ostajan henkilöllisyys ajokortista, henkilökortista tai passista. Älä luota suulliseen ilmoitukseen henkilötiedoista. Myös myyjän kannattaa tarkistaa ostajan henkilöllisyys.

3. Verot maksettu, auto varmasti liikennekäytössä?

Tarkista, että auton ajoneuvovero on maksettu ja määräaikaiskatsastus suoritettu.  Myös edellisten omistajien maksamattomat ajoneuvoverot sekä määräaikaiskatsastuksen laiminlyönti aiheuttavat käyttökiellon. Auto voi olla käyttökiellossa liikennekäytöstä poiston takia, vaikka siinä olisi rekisterikilvet paikallaan. Ajoneuvotietopalveluista voi tarkistaa, ettei autoa ole poistettu liikennekäytöstä (www.trafi.fi/palvelut/rekisteritietopalvelut/ajoneuvotiedot. Liikennekäytöstä poistettua autoa ei saa käyttää liikenteessä edes koeajoon ilman siirtolupaa tai liikennekäyttöön ottoa.

4. Koeaja auto kunnolla

Mieti, millaiseen ajoon ja käyttöön auton tarvitset. Kiinnitä huomiota myös turvallisuuteen ja tarkista autoon kuuluvien renkaiden ja muiden varusteiden kunto. Ennen kaikkea: suorita riittävän pitkä koeajo, ja vertaa myytävänä olevan auton hintaa muihin vastaaviin.

5. Muista liikennevakuutus kaupanteon jälkeen

Jos pakollista liikennevakuutusta ei uuden omistajan tai haltijan toimesta oteta seitsemän päivän sisällä luovutuksesta, vakuutusmaksua korotetaan. Vakuuta siis ostamasi auto viipymättä. Myös rekisteri-ilmoitus omistajanvaihdoksesta on tehtävä seitsemän päivän sisällä luovutuksesta joko katsastustoimipaikalla tai vakuutusyhtiössä. Myös liikennekäytöstä poistetun auton omistajanvaihdoksesta on tehtävä rekisteri-ilmoitus.

Lähde: TraFi

Harry Kuurio