Älä tuhoa oman autosi moottoria liian alhaisella öljymäärällä – katso video!

Miksi moottorin öljymäärän tarkistus on niin elintärkeää? Syttyyhän öljyn varoitusvalo, jos määrä putoaa liian alhaiseksi.

Miksi moottorin öljymäärän tarkistus on niin elintärkeää? Syttyyhän öljyn varoitusvalo, jos määrä putoaa liian alhaiseksi.

Hei, tuumaatko niin? Vaarallista tuumailua, sillä Castrolin ja saksalaisen teknisen viraston, GTÜ:n, tämän vuotisen tutkimuksen perusteella ainakin Saksassa useimmat autoilijat tarkistavat moottoriöljyn määrän joko harvoin – tai ei koskaan.

Tai sitten tarkistus sälytetään yksinomaan määräaikaishuollon harteille. Jos moottorin öljymäärä putoaa liian alhaiseksi ja varoitusvalo syttyy, on yleensä jo liian myöhäistä. Käsittelemme tässä muutamia tärkeitä, moottoriöljyyn liittyviä seikkoja.

Kuinka usein moottoriöljyn määrä tulee tarkistaa?

Mieluummin liian usein kuin liian harvoin, sillä se kriittinen hetki saattaa olla oven takana. Öljyt kannattaa tavan mukaisesti tarkistaa joka kolmannen tankkauksen yhteydessä.

Oman autosi moottoriin tarkoitetut moottiröljyt on mainittu yleensä omistajan käsikirjassa. Öljytyyppejä on syytä noudattaa.

Onko moottori on jo kulunut ja vie normaalia runsaammin öljyä?

Tällöin määrä tulee tarkistaa huomattavan usein, tilanteen mukaisesti jopa päivittäin.Jos öljymäärän tai öljynpaineen oranssi varovalo syttyy,lisää välittömästi moottoriöljyä, jota tällöin on aiheellista pitää mukana riittävästi. Varaa mukaan myös sopivan lavea täyttösuppilo.

Miksi moottoriöljy sitten todella kannattaa vaihtaa säännöllisesti?

Koska moottoriöljykin ikääntyy käytössä ja menettää voiteluominaisuuksiaan. Öljy myös likaantuu käytössä. Ankarat Suomen talvikäynnistykset pakkasella pihalla voivat johtaa jopa öljyn ohenemiseen siinä tilanteessa bensiinimoottoreissa, aiheutuen huonosti palaneesta bensiinistä. Lyhyillä matkoilla öljynkiertoon voi myös kertyä vettä, joka heikentää voiteluominaisuuksia.

Dieselmoottoreissa öljy muuttuu noen takia paksummaksi. Säännöllinen öljyn ja öljynsuodattimen vaihto on erittäin tärkeää.

Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, ettei puhtaan moottoriöljyn säännöllinen lisääminen riitä. Valmistajan suosittelemien öljynvaihtovälien noudattaminen on todella tärkeää.

Onko eri öljylaatujen sekoittamisesta keskenään mahdollista haittaa?

Ei ole, mikäli laadut soveltuvat yhteen. Muuten voi aiheutua vaahtoamista, joka ei saa tulla kysymykseen. Tässä kannattaa varmistaa mieluummin merkkihuollosta kuin kokeilla omiaan! Turvallisinta on välttää sekoittamista.

Mitä moottoriöljyn valinnassa tulee ottaa huomioon?

Tärkeintä on noudattaa autonvalmistajan suosituksia, omistajan käsikirjan mukaisesti. Jos öljyn lisäämättömyys johtaa moottorivaurioon, ei tehdastakuu korvaa. Ellei valmistajan öljysuosituksia jostain syystä ole saatavilla, tulee euroautoissa noudattaa eurooppalaisia ACEA-luokituksia.

Voiko oikean moottoriöljyvalinnan avulla vaikuttaa oman auton kulutuksen putoamiseen?

Kyllä voi. Hyvin virtaavat öljyt vähentävät moottorin sisäistä kitkaa ja alentavat kulutusta. Öljyn lisäaineet ovat tarpeettomia, sillä laadukkaat merkkiöljyt pitävät pintansa.

Katso videolta havaintoesitys siitä, mitä tapahtuu, kun ajetaan 20 km autolla, jonka moottorissa ei ole enää lainkaan öljyä. Videolla tosin öljyn tilalle on kitkanpoistavaa lisäainetta, joka estää ylikuumenemisen. Oikeasti ilman öljyjä voisi ehkä ajaa 15-20 km ennen kiinni leikkaamista.

 

Auto Bild/J.Peltonen

http://www.youtube.com/watch?v=YXiyc4-E7kQ