Alkometri pakolliseksi autoihin Suomessa

Rattijuopumus on äärimmäisen vakava asia, johon tulisi puuttua ankaralla kädellä. Miten on mahdollista, että liikenteessä voi tulla vastaan joku, joka on jäänyt kiinni rattijuopumuksesta esimerkiksi 15 kertaa?

Onko tämä jatkossa ainoa ratkaisu saada rattijuopot kuriin, kun muut keinot eivät tunnu kiinnostavan?

Ranskalaisten autoilijoiden on 1. heinäkuuta 2012 alkaen pakollista kuljettaa autossa mukana alkometriä, jolla voidaan tarvittaessa suorittaa alkoholimäärän pikamittaus. Niitä on jaettu siellä diskoissa ja yökerhoissa jo marraskuusta 2011 lähtien, jolloin asiakkaat pystyvät itse testaamaan ajokykynsä – tai ajokyvyttömyyden.

Testivälineistö koostuu ilmapussista ja puhallusputkesta. Ranskassa yksi setti maksaa noin 1–3 euroa ja niitä saa esimerkiksi bensiiniasemilta ja supermarketeista.

Väri muuttuu humalatuilan perusteella ja aseteikolta voi tarkastella, onko henkilö ajokuntoinen vai ei.

Alkometri on pakollinen myös Ranskassa autoileville ulkomaalaisille. Ilman alkometrin mukana kuljettamista saa kiinni jäädessä 11 euron sakot.

Ranska pyrkii täten alnetamaan rattijuopumuksen aiheuttamia kuolemantapauksia. Ranskassa 31 prosenttia kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista aiheutui rattijuopoista.

Saksassa aiotaan nyt seurata Ranskan toimia ja mahdollisesti seurata mallia.

Suomessa rattijuopumukset ja välinpitämättömyys asian suhteen tuntuu yhä yleistyvän. Kuolemaan johtaneita törkeitä rattijuopumusonnettomuuksia tapahtuu omituisen usein, ja liikenteessä jää välillä kiinni useisiin rattijuopumuksiin syyllistyneitä.

Jotain olisi tehtävä. Olisiko Suomessakin aiheellista määrätä autossa pakolliseksi varusteeksi alkometri?

Auto Bild