Autokauppa: nyt alkoivat ostajan markkinat!

Uusien autojen myynti romahti kesäkuussa lähes kolmanneksen viimevuotisesta, ja on kokonaisuutenakin selvästi valmiiksi vaisun viime vuoden alapuolella. Uutta autoa harkitsevalle onkin koittamassa tavallista lokoisammat ajat, sillä tarjouskilpailu on kovaa.

Merkkirintamalla uusien henkilöautojen rekisteröintikuningas oli kesäkuussa Volkswagen, jota otettiin käyttöön suunnilleen saman verran kuin kahta seuraavaa, Toyotaa ja Skodaa, yhteensä. Lähes joka viides ensirekisteröity henkilöauto oli kesäkuussa Volkswagen. Kokonaisuutena myynti kuitenkin edelleen takkuaa, ja käsillä ovatkin jo ostajan markkinat.

Nyt kannattaa tinkiä!

Vaihtoautoista saattaa pian tulla jopa pulaa, ja silloin auton vaihtajan kannattaa sekä tinkiä uuden hinnasta että vaatia vaihdokistaan kunnon hyvitys. Kesäkuussa myös vaihtoautojen myynti autoliikkeistä jäi melko vaisuksi, vaikka varastoissa on vielä toistaiseksi myytävää. Vaihtoautovarastojen arvo ja määrä kuitenkin laskivat, sillä käytettyjen autojen kauppa on suhteellisesti pirteämpää kuin uusien.

Myyntivauhti jäi silti kaikista edeltävistä seitsemästä vuodesta. Tämä johtuu siitä, että uusien autojen luovutuksia oli vähän ja vaihtoautoja ostettiin varastoihin normaalia selvästi vähemmän.

Kuluttajille myytyjen vaihtoautojen osuus pysyi samana toukokuusta kesäkuuhun, mutta oli hieman korkeampi kuin kesäkuussa 2011. Varastojen arvo aleni kesäkuussa  4,6 prosenttia toukokuusta, mutta oli vielä 5,3 prosenttia yli viime vuoden tason.

 

Lähteet: Grey-Hen Oy, Autoalan tiedotuskeskus

Teksti: Harry Kuurio

Kuva: Auto Bild