Autoliikennettä Friscossa 106 vuotta sitten ennen maanjäristystä – harvinaista filmiä

San Franciscon suurkaupungissa oli jo vuonna 1906 suhteellisen vilkas liikenne. Seuraa raitiovaunun ohjaamosta kuvatulta filmiltä, miten läheltä henkilöautot ja vossikat viistävät editse, raitiokiskojen ylitse.

San Franciscon suurkaupungissa oli jo vuonna 1906 suhteellisen vilkas liikenne. Seuraa raitiovaunun ohjaamosta kuvatulta filmiltä, miten läheltä henkilöautot ja vossikat viistävät editse, raitiokiskojen ylitse. Silloin ei vielä ollut liikennevaloja, ja säännöt olivat vielä Villistä Lännestä.

Filmi on sikälikin erittäin harvinainen, koska se on otettu ennen kohtalokasta päivää, 18. huhtikuuta 1906, jolloin kello 05.13 aamuyöllä sattui erittäin voimakas, Richterin asteikolla 7,8 vahvuinen maanjäristys. Se kesti kokonaista 47 sekuntia.

Järistys aiheutti valtavan määrän tulipaloja, jotka muiden vaurioiden ohella tuhosivat kaupungin melkein kokonaan.

Onnettomuuden seurauksena enemmän kuin 3 000 ihmistä menehtyi. Kodittomaksi jäi 250 000 ihmistä. Katso toiselta videolta, miltä Friscon keskustan Market Street näyttää raitiovaunun ohjaamosta ennen ja jälkeen maanjäristyksen. Ero on hätkähdyttävä ja surullinen.

 

 

Teksti: J. Peltonen

http://www.youtube.com/watch?v=NbNE2yb6JHk

http://www.youtube.com/watch?v=6TaxcXfSwdE&feature=related