Automarkkinat sähköistyvät – nämä saa myös Suomeen

Miltä näyttää tilanne Suomen sähköautomarkkinoilla vuonna 2011? Mitä on saatavilla?

Vaikka sähköautojen kauppa on Suomessa vielä täysin lastenkengissä, meitä koskettaa tieto siitä, että sähköautojen päämarkkinoiden eli Yhdysvaltain valloittamisen aloittaa tänä vuonna Uudessakaupungissa valmistettava norjalainen Think! City. Asiasta kertoi msnbc.com -sivusto. Thinkiä myydään myös Suomessa noin 43 tuhannen euron verollisella hinnalla.

Suomi ei muutenkaan häpeä sähköautojen markkinoinnissa. Jyväskylän Vaajakosken kaupunginosassa toimii Green Motors Oy, Tazzari Zero -sähköauton jälleenmyyjänä. Kokonaista 100 kilometrin matkan kulkeva ja noin 110 km/h nopeuteen yltävä mönkijäpohjainen auto on valmistettu käsityönä Italiassa. Niin Think! kuin Tazzari ovat kaksipaikkaisia; tosin Thinkistä on odotettavissa myös nelipaikkainen versio.

Vuoden auto 2011 täyssähköauto Nissan Leaf on sen sijaan viisipaikkainen, tiloiltaan tavanomainen perusperheauto. Se saapuu Suomeenkin kesään mennessä. Sähköinen maailmanvalloitus kiiluu Nissanin silmissä: autoa aiotaan myydä vuosittain yhteensä peräti 500 000 kappaletta.

General Motors luottaa “Range Extendereihin” (RE). Sähköisen Chevrolet Voltin akkujen virran loppuessa ne ladataan autoon rakennetulla, pienellä polttomoottoriaggregaatilla. Näin Voltin toimintasäde kasvaa huomattavasti, vaikka jonkin verran polttomoottori nestepolttoainetta käyttääkin.

Ford Focus Electricista on toistaiseksi kuiskittu melko vähän, mutta se ilmestyy myyntiin jo loppuvuodesta. Ajomatkan sähkön turvin pitäisi olla yhtä pitkän kuin Nissan Leafilla eli 160 km. Pieniin jakelutehtäviin soveltuu Ford Transit Connect, jonka pitäisi yhdellä latauksella kulkea 128 km.

Mitsubishi i-MiEV saapuu Suomeen keväällä 2011, mutta tarkka ajankohta on vielä hämärän peitossa. Mitsubishin maahantuonnin on vuodenvaihteessa aloittanut uusi maahantuoja, Delta Motor Group Oy. i-MiEV on nelipaikkainen. Sen sisarautoja ovat Citroën C-Zero ja Peugeot iOn, molemmat Veho Group Oy:n tämän vuoden maahantuontiohjelmassa.

Suomessa valmistettava Fisker Karma olisi valmis tuotantoon, mutta jokin valmistuksen aloittamisessa tökkii, sillä sitä on odoteltu pian jo parin vuoden ajan. Sen sijaan USA:n Kaliforniassa syntyvän Tesla Roadster Sportin voi tilata vaikka heti, jos noin 150 000 euron hankintahinta ei pyörrytä. Tesla on kaksipaikkainen, erittäin suorituskykyinen urheiluauto. Arkikäyttöön paremmin soveltuva, viisipaikkainen Tesla S on luvassa kauppoihin noin vuoden kuluttua.

Harry Kuurio