Automotive News: Toimiko Saksan syyttäjävirasto liian hätäisesti Winterkornin asiassa?

Saksalaiset syyttäjät olivat pakotettuja tekemään U-käännöksen VW:n ex-pääjohtajaan Martin Winterkorniin liittyvissä tutkimuksissa. Syyttäjät ovat saattaneet toimia liian hätäisesti määritellessään Winterkornin päästöskandaalin keskushahmoksi.

Toimiko Ala-Saksin syyttäjävirasto liian hätäisesti VW:n turbodieselien typen oksideihin liittyvässä päästöskandaalissa?

Ala-Saksin syyttäjäviraston tiedotteessa todetaan, että on oltava ”konkreettisia todisteita” ennen kuin Winterkornia aletaan syyttää oikeusistuimessa. Asiasta raportoi verkkolehti Automotive News Europe. Toisin sanoen ei ole aloitettu virallista syyttäjätutkintaa,

Syyttäjäviraston suorittama liike kertoo siitä hirvittävästä paineesta, jonka alaisina saksalaiset syyttäjät parhaillaan toimivat. Heidän tehtävänään on pyrkiä selvittämään, kuka tai ketkä olivat perimmältään antamassa määräyksen laittoman moottorinohjaussoftan käytöstä.

Alkuperäinen epäily Winterkornia kohtaan syntyi, kun Volkswagen ja muut jättivät valituksia ja vaativat aloitettavaksi selvityksen, onko myyty vilpillisin perustein VW-autoja, jotka eivät täytä päästöstandardeja.

”Oli liian aikaista tehdä Winterkornista syntipukki”, toteaa Frankfurtin Talousopiston professori Christoph Schalast. Hänen mukaansa alustavan epäilyn on perustuttava tosiasioihin ja on aloitettava rikostutkimus, ennen kuin voi selvittää tosiseikat.