Avo-Mustang juhli komeasti Empire State Buildingin 86. kerroksessa!

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, jolloin Empire State Buildingin huipulle siirretään Ford Mustang. Niin tehtiin jo 1965, mutta nyt olikin aiheena Mustangin 50-vuotisjuhla.

Mustang GT V8 Convertible nähtiin jälleen Empire State Buildingin kattotasanteella 86. kerroksessa. Edellisen kerran niin tehtiin 1965.

Aivan kuten vuonna 1965, Fordin mekaanikot siirsivät upouuden Mustang Convertiblen osina hissien avulla Empire State Buildingin kattotasolle.

Kattotaso sijaitsee 86. kerroksessa, jonne uusin avo-Mustang koottiin huhtikuussa 2014 näytteille 320 metrin korkeuteen – lumisateen ja jääkylmän viiman saattelemana.

Suoritukseen kului alle viisi tuntia. Työ piti suorittaa ripeästi, koska näköalatasanne on auki yöllä kello 02.00 saakka ja aukenee aamuisin klo 08.00.

Hissikuljetusta varten auto jaettiin kuuteen osioon, joiden lisäksi tulivat konepelti, takaluukku, ovet, V8-moottori sekä istuimet.

Kaikkiaan auto koottiin näköalatasanteella monesta sadasta osasta.

Nyt suoritus sujui helpommin kuin 50 vuotta sitten, jolloin käytettävissä ei ollut vastaavaa määrää erilaisia apukeinoja.

Kokoamisen teki kahdeksan miehen ryhmän käsityönä, joka harjoitteli kolmeen kertaan Dearbornissa, Fordin päämajassa käyttäen täsmälleen samanlaisia hissejä kuin Empire State Buildingissä.

Suuri  osa ennakkotyöstä tehtiin tietokoneen avulla. Sekä hissit että komponentit mitattiin tarkasti, ja auton kori millimetrien tarkkuudella, jotta voitiin varata mittatarkat kuljetuslaatikot sekä kantolaitteet.

Tilannetta hankaloitti vuoteen 1965 verrattuna se, että uusin Mustang on 20 senttiä pitenmpi ja 10 senttiä leveämpi kuin alkuperäinen Mustang.

Toisaalta Empire State Buildingin näköalatasanteen käytettävissä oleva tila on tavallaan kutistunut, sillä vuonna 1984 katolle asennettiin uusi, viisi metriä entistä lyhyempi antenni, jolloin kokonaiskorkeus madaltui 443 metriin.

Empire State Building oli vuoteen 1972 maailman korkein rakennus – nykyisin se yltää sijalle 22.

Empire State Buildingin arkkitehtuuri ja historiallinen merkitys on kuitenkin uudempiin rakennuksiin verrattuna aivan omaa luokkaansa.