Citroën palaa takaisin MM-ralleihin sapattivuoden jälkeen

Uudet säännöt tuovat lisää voimaa, ääntä ja aerodynaamista pitoa. Lisäksi aktiivinen keskustasauspyörästö palaa kuuden vuoden tauon jälkeen. Kansainvälisen Autourheiluliiton päätösten myötä kaikki huippuautot uudistuvat perinpohjaisesti kun käyttöön astuivat uudet vapaammat tekniset säännöt. Moottoreista saadaan ottaa lisää tehoa ja parantunut aerodynamiikka auttaa yltämään suurempiin kaarrenopeuksiin.

Uusien aerodynaamisen sääntöjen sallima hyökkäävämpi ulkonäkö saa myös katetta sekuntikellosta: uudet autot ovat myös nopeampia kuin edeltäjänsä. Uuden säännön mukaan moottorille saadaan imeä ilmaa 36 mm halkaisijaltaan olevan kuristimen läpi aikaisemman 33 millisen rajoittimen sijasta.

Kasvanut ilmamäärä yhdessä moottorin muiden uusien sääntöjen mahdollistaminen teknisten uudistusten kanssa tarkoittaa merenpinnassa ajettaessa vähintään 380 hevosvoiman huipputehoa, kutakuinkin saman verran kuin A-ryhmän imuilman osalta rajoittamattomat voimanlähteet tuottivat 1990-luvulla.

Ahtopaine on edelleen 1,5 bar (2,5 bar kun vallitseva ilmanpaine lasketaan mukaan) kuten aikaisemmissakin säännöissä, mutta absoluuttisen ilmamäärän kasvu mahdollistaa suuremman bensiinimäärän syöttämisen moottoriin ja sitä kautta enemmän tehoa. Citroën sai merkittävää etua kokemuksistaan rata-autoilun WTCC-sarjasta rakentaessaan WRC-autoon kokonaan uuden moottorin.

Aerodynaamisiin muutoksiin kuuluvat mm. suurempi korileveys, merkittävästi kookkaammat etu- ja takailmaohjaimet ja ikonisten B-ryhmän ralliautojen kaltaiset levikkeet auton sivuilla. Muutos suorituskyvyssä on suurempi asfaltilla kuin soralla ajettaessa.

Voimansiirron puolella suurin muutos on palaaminen aktiivisen keskitasauspyörästön käyttöön. Tietokoneen ohjaama keskitasauspyörästö muuttaa vääntömomentin jakosuhdetta etu- ja takatasauspyörästöjen välillä tilanteen ja kuljettajan toiminnan mukaan. Vaihteita on edelleen käytettävissä kuusi, ja niitä komennetaan hydraulisesti ohjauspyörän alle sijoitetun siivekkeen avulla.

Täysin uusi Citroën C3 WRC

Rallin MM-sarjan kahdeksankertainen merkkimestari Citroën tuo sarjaan täysin uuden auton, Citroën C3 WRC:n. Uutuus perustuu uuden sukupolven C3-malliin, josta Citroën Racing on pian päättyvän sapattivuotensa aikana kehittänyt uusien säätöjen mukaisen kilpa-auton.

Uuden Citroën C3 WRC-auton rakentaminen aloitettiin tämän vuoden alussa ja huhtikuussa ensimmäinen testiauto oli valmis. Toinen testiauto valmistui kaksi kuukautta myöhemmin, ja sen jälkeen molemmat autot ovat olleet tiiviisti testattavana eri olosuhteissa.

- Uusien sääntöjen haasteellisin alue on vapaampi aerodynamiikka. Meillä ei ole tarpeeksi kattavaa kokemusta aerodynaamisten ominaisuuksien muutoksista eri ajo-olosuhteissa, kuten esimerkiksi vauhdikkaissa ja pitkissä hypyissä. Ensi vuosi tulee olemaan kaikille oppivuosi, sillä kaikkia esiin tulevia tilanteita emme voi mitenkään simuloida etukäteen, sanoo Citroën Racingin uusi tekninen johtaja Laurent Frégosi.

Jousitus Citroën Racingin omaa tuotantoa

Citroën Racing on ainoa rallitalli MM-sarjan huipulla, joka suunnittelee ja valmistaa autojensa jousituksen itse.

- Me olemme kautta aikojen tehneet jousitukset itse. Koska moottorien teho, autojen paino ja monet muut välittömästi suorituskykyyn vaikuttavat seikat ovat kaikille talleille hyvin lähellä toisiaan, ero on saatava aikaiseksi mekaanisen pidon kautta. Me emme halua antaa tätä kilpailuetua pois työskentelemällä alihankkijan kanssa, koska silloin osaamisemme valuu ennen pitkää kilpailijoidemme eduksi. Tuloksistamme päätellen pitkäaikainen strategiamme on ollut oikea, ja siksi jatkamme samalla tavalla myös C3 WRC:n kanssa, Laurent Frégosi kiteyttää.

Kolmella autolla täyteen sarjaan

Citroën Racing lähtee rallin MM-sarjaan kolmen auton ja neljän kuljettajaparin voimin.

Nelikon menestyksekkäimpänä kuljettajaparina kauteen starttaa Kris Meeke – Paul Nagle, jotka kohahduttivat kansainvälistä rallikansaa voittamalla ensimmäisenä brittiparina Suomen MM-rallin. Heidän rinnallaan ajavat Stéphane Levebre – Gabin Moreau. Kolmannessa autossa vuorottelevat Graig Breen – Scott Martin ja tallin pääyhteiskumppanin edustaja Sheikh Khalid Al Qassimi vierellään Chris Patterson.

Monte Carlo-rallissa uuden sukupolven Citroën C3 WRC-autoja ajavat Kris Meeke – Paul Nagle (#7) ja Stéphane Lefebre – Gabin Moreau (#8). Edellisen sukupolven Citroën DS3 WRC-autolla kilpailuun osallistuu Graig Breen – Scott Martin (#14). Kilpailu alkaa torstaina 19.1 kahdella pimeässä ajettavalla erikoiskokeella päättyen sunnuntaina yhteensä 17 erikoiskokeen jälkeen.

 

Citroën C3 WRC tekniikka pähkinänkuoressa

MITAT ja PAINOT

Pituus mm 4128

Leveys mm 1875

Akseliväli mm 2540

Omamassa kg 1190

MOOTTORI

Tyyppi Citroën Racing GRE 2017

Kuutiotilavuus ksm 1600

Suurin teho hv / r/min 380 / 6000

Suurin vääntömomentti Nm/r/min 400 / 4500

Litrateho 237 hv / litra

VAIHTEISTO

6-vaihteinen hydraulisesti ohjattu suorakytkentävaihteisto (Sadev)

VANTEET

Asfaltilla 8” X 18”

Soralla ja lumella 7” X 15”

JARRUT

Levyn halkaisija edessä, asfaltilla 370 mm

Levyn halkaisija edessä, soralla 330 mm

Levyn halkaisija takana 300 mm