Classic Motor Show Lahdessa: Suurten merkkien vuosijuhlia

Classic Motor Show’ssa juhlitaan tänä vuonna komeita kolmenumeroisia merkkipaaluja. Italialaisen Lancian perustamisesta on vierähtänyt jo 110 vuotta ja BMW on tasan 100-vuotias.

Bayerische Motoren Werke AG perustettiin 100 vuotta sitten. Autoja alettiin valmistaa 1928, moottoripyöriä hieman sitä ennen, vuonna 1923. (Kuva: BMW Group Archive)

BMW-merkkikerhot niin kaksipyöräisten kuin nelipyöräistenkin saralla ovat esiintyneet Classic Motorshow’ssa usein yhteistyössä, ja niin tälläkin kertaa. Ne rakentavat yhteisen juhlaosaston kunnioittamaan merkin satavuotisjuhlavuotta.

Baijerin moottoritehdas perustettiin kun lentokoneen moottoreita valmistavat yritykset yhdistivät voimansa. Vuonna 1923 ryhdyttiin valmistamaan moottoripyöriä ja hyvin pian, vuonna 1928 valikoimaan tulivat myös autot.

Sitäkin vanhempi on Lancia, joka perustettiin Torinossa jo 1906. Merkki valmisti autoja aivan alusta pitäen. Perustajat Vincenzo Lancia ja Claudio Fogolin olivat Fiatin kilpakuljettajia ja he valmistivat ensimmäisen Lancian, joka tunnetaan nimellä Lancia Alfa – kuinkas muuten.

Lancia Club Finland on mukana kevään Classic Motorshowssa ja juhlavuosi näkyy heidän osastollaan.

Myös Classic Chevy Club of Finlandin -osastolla juhlitaan. Heillä juhlakimara onkin peräti kolmivuotinen, sillä Chevrolet’n historiassa merkittäviä vuosia olivat 1955, 1956 ja 1957 jolloin syntyivät sen halutut klassikkomallit, ”Classic Chevyt”.

Ennen vuoden 1955 Bel Airia merkin imago oli ”varma ja tylsä” mutta tuona vuonna esitelty nk. pikkulohko-V8 muutti kaiken. Voimanpesää kehitettiin edelleen vuodelle 1956 ja kun Corvetten ”isänä” tunnettu Zora Arkus-Duntov täräytti Pikes Peakin mäkikisassa sillä luokkavoittoon rikkoen lukuisia ennätyksiä, oli sensaatio valmis.

Lanseerattiin uusi, entistäkin vahvempi V8 ja 1956 Bel-Air. Mallisto myi kuin häkä ja käänsi merkin myyntikäyrät uuteen suuntaan. Classic Chevy Club of Finland esittelee kevään näyttelyssä juhlaosastollaan juuri vuoden 1956 mallistoa.

Muitakin juhlavuosia näyttelystä löytyy. Mm. Suomen Mercedes-Benz Klubin osastolla juhlitaan merkin W 123 -mallin 40-vuotisjuhlaa. Itse merkkikin on jo 110-vuotias, sillä saksalaisyhtiö perustettiin 1906.

Kerhoista merkkipäiviään viettää ainakin jo nelikymppiseksi yltänyt ja varsin aktiivinen kerho Päijät-Hämeen Mobilistit.

Aina kannattaa juhlia, kun siihen pienintäkään syytä löytyy. Yksi parhaista syistä juhlaan on kevät ja ajo-kauden alku. Siitä päästään nauttimaan jälleen Classic Motorshowssa 7.-8.5. Lahden Messukeskuksessa.