DDR:n valvottu liikenne sai tuomariston innostumaan

Tieliikennehistorian Mobilia-palkinto myönnettiin Markku Nummelinille.

DDR:n armeijan NVA:n käyttämä Trabant-versio.

Vuoden 2016 tieliikennehistorian Mobilia-palkinto on myönnetty teokselle Valvottua liikennettä – DDR:n kulkuneuvoja (Kustantaja Laaksonen). Helmikuussa 2015 julkaistun teoksen kirjoittaja Markku Nummelin on monipuolinen liikennealan harrastaja, joka on julkaissut toistakymmentä eri liikennemuotoa käsittelevää teosta. Hän on vuodesta 2010 työskennellyt Liikennevirastossa ja toimii siellä tällä hetkellä teknisenä johtajana. Hänelle kuuluvat myös liikennealan Liikennevirastolle kuuluvat perinneasiat.

Voittajateos kuvailee DDR:n kehitystä ja sen aikanaan seisahtanutta, nyt jo kadonnutta liikenneympäristöä. Teokseen kuuluu myös DVD-levy, joka sisältää muun muassa seikkaperäisen Trabant-auton kuljettajan opastuksen. Aineiston on kuvannut Timo-Pekka Lange.

Palkintolautakunta piti teosta hienona pyrkimyksenä kartoittaa yhden valtion liikennejärjestelmää. Kuvien laatua pidettiin huikeana, eikä teos päässyt kyllästyttämään yksityiskohtaisesta tiedosta huolimatta. Ympäristövaikutukset oli onnistuttu kuvaamaan hienosti. Kirja ilmensi ihailtavaa asiantuntemusta ja harrastuneisuutta etenkin kiskoliikenteen osalta. Tuomaristo käytti luonnehdinnoissaan sanoja ”huippu” ja ”riemastuttava”.

Lisäksi palkintolautakunta halusi jakaa kunniamaininnan Kimmo Pyrhösen teokselle Kauppa-autokirja (Kustantaja Laaksonen 2014). Kirjaa pidettiin sympaattisena ja kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisena teoksena aiheesta, josta aiemmin ei ole kirjaa tehty. Harrastajapohjalta toteutettua kuvapainotteista kirjaa kehuttiin romanttiseksi, kiehtovaksi, keveäksi ja ihmisläheiseksi.

Kilpailussa oli tänä vuonna teoksia mukana poikkeuksellisen paljon ja palkintolautakunta piti tasoa keskivertoa parempana. Kirjat olivat erityyppisiä ja vertailu oli siksi vaikeaa. Vahva kärkikolmikko kuitenkin erottui. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi Suomen historian dosentti Marko Tikka ja jäseninä FT Tiina Miettinen, toimittaja Harri Domonyi, kehitysjohtaja Jarmo Kivineva, johtava asiantuntija Juhani Intosalmi sekä autoinsinööri Simo Nieminen.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan seitsemän teosta. Edellä mainittujen teosten kanssa kilpailivat:

Esa Rantamo: Puheenvuoroja Asfaltista. Asfalttiala Suomessa 1990–2014 (Infra ry 2014)

Anssi Siukosaari: Matkailuajoneuvot 50 vuotta Suomessa. Mukavasti matkalla (Alfamer 2015)

Erkki Vanhanen: Liikenteessä et ole yksin (Alfamer 2014)

Silja Partanen ja Tapani Mauranen: Loma edessä, mökki takana. Suomalaisen leirintämatkailun viisi vuosikymmentä (SF-Caravan ry 2013)

Matti Turunen: Taksi on valopilkku! Suomen Taksiliiton 70-vuotishistoria (Suomen Taksiliitto 2015)

 

Mobilia säätiö jakaa joka toinen vuosi 4 000 euron arvoisen tieliikennehistorian Mobilia-palkinnon. Palkinto voidaan myöntää tutkijalle, tutkijaryhmälle, opiskelijalle, toimittajalle, tai muulle henkilölle, joka on julkaissut elokuun 2013 jälkeen tieliikenteen alalta historiakirjan, tutkimuksen, opinnäytetyön, dokumenttiohjelman tai muun paperi- tai sähköisessä muodossa julkaistun teoksen.