Dieselin litrahintaa ei missään nimessä saa korottaa 1,80 euroon!

EU suunnittelee energiaveroditrektiiviä, joka korottaisi dieselpolttoaineen hinnan 1,80 euroon mahdollisesti jo vuoden 2013 alusta. Suomessa etenkin kuljetusyrittäjät ovat nousemassa aiheellisesti sotajalalle. Jotain tulisi tehdä, ja nopeasti.

EU suunnittelee energiaveroditrektiiviä, joka korottaisi dieselpolttoaineen hinnan 1,80 euroon mahdollisesti jo vuoden 2013 alusta. Suomessa etenkin kuljetusyrittäjät ovat nousemassa aiheellisesti sotajalalle, eikä 30 sentin korotus per litra naurattaisi myöskään yksityisautoilijoita.

Uusi EU-direktiivi poistaisi dieselautojen käyttövoimaveron, mutta samalla direktiivi kuitenkin nostaisi merkittävästi dieselpolttoaineen verotusta.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka -yhtiön toimitusjohtajan Iiro Lehtosen antaman arvion mukaan kuljetusyrityksille, jotka ovat jo nyt erittäin ankarassa paineessa, tulisi vuosittain lisäkuluja huikeat 300 miljoonaa euroa.

EU-komissio haluaisi direktiivin voimaan heti ensi vuoden alusta, mutta ilmeisesti ja onneksi hankkeen mahdollinen toteutuminen vie vuosia. Nyt kuljetusyrittäjät ovat ankarasti painostamassa Suomea kumoamaan aikeen. Nyt siihen olisi todellakin oiva tilaisuus ja todellinen tarve.

 

Teksti: J. Peltonen