Ei Helsingissä näin voi ajaa!

Liikennesuunnittelun kukkaset eivät kaunista katukuvaa, vaan ne ovat pahimmillaan rikkaruohoja, jotka aiheuttavat sekaannusta. Helsingin valtakadulla, Mannerheimintiellä, on Töölön Tullinpuomin lähellä useampia hankaluuksia.

Liikennesuunnittelun kukkaset eivät kaunista katukuvaa, vaan ne ovat pahimmillaan rikkaruohoja, jotka aiheuttavat sekaannusta. Jotkut ovat vahinkoja, toiset eivät.

Helsingin valtakadulla, Mannerheimintiellä, on Töölön Tullinpuomin lähellä luvassa useampia hankaluuksia, ainakin ulkopaikkakuntalaisille. Jos niissä kohdissa ryhmityt väärin, ei ruuhka-aikana todennäköisesti pääse enää halutulle kaistalle.

Mannerheimintietä pohjoiseen ajava voi yllättyä, kun ensin molemmat kaistat johtavat suoraan. Kaistan yläpuolinen liikenneopaste, joka sijaitsee vasemman kaistan yläpuolella, neuvoo siten (kts. otsikkokuva).

Vasempaan kaistaan maalattu kääntymisnuoli on lisäksi täydellisessä ristiriidassa yläopasteen kanssa. Se ei pelasta asetelmaa, koska ruuhkassa kukaan ei näe kaistaan maalattuja nuolia edellä ajavien autojen vuoksi.

Vastaavanlaisen, tarpeettoman ja liikennettä hidastavan S-koukkauksen joutuu tekemään myös kaupunkiin päin ajava.

Bussikaistalla on tällöin pakko käydä koukkaamassa edellyttäen tietenkin, ettei se ole täynnä liikennevaloissa seisovia busseja ja jakeluautoja.

Jos bussikaista on tukossa, joutuu keskustaan ajava kiertämään kilometritolkulla aivan muita reittejä, jotka monimutkaistavat itse itseään, matkan kasvaessa.

Toivottavasti opaste muutetaan asianmukaiseksi, tai mikä autoilijoiden kannalta vielä parempaa, vasemman kaistan kulmakivetys poistetaan ja suoraan pohjoiseen päin ajaminen sallitaan.

Tarpeeton liikenteen tukkiminen ei liene soveliasta kaupungissa, jossa autoilijoiden liikkumista muutoinkin hankaloitetaan.

 

Teksti ja kuvat: J. Peltonen