Eläimet ja kännykät kiinni autossa

Lemmikkejä kuljetettaessa pitää muistaa sekä eläinten että muiden matkustajien turvallisuus. Myös niinkin pienet esineet kuin älypuhelimet ja tabletit voivat aiheuttaa jarrutus- tai törmäystilanteessa pahaa jälkeä.

Koirat autossa
Koirat matkustavat turvallisimmin laadukkaissa turvavyövaljaissa. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

– Koira matkustaa turvallisimmin laadukkaissa turvavyövaljaissa, joissa on metalliset soljet, ja joka on kiinnitetty auton turvavöihin metallisella kiinnikkeellä – mieluiten takapenkille. Myös kiinteästi farmariauton takatilaan kiinnitettävät metallihäkit voivat olla turvallisia, jos valmistajalla on tarjota luotettavaa tietoa metalliosien kestävyydestä, selvittää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Kuljetushäkki auttaa kuljettajaa keskittymään ajamiseen, kun koira on omassa tilassaan. Kolarin tapahtuessa se ei kuitenkaan pidä koiraa paikallaan. Onnettomuustilanteessa törmäysvoimat kohdistuvat koiraan, joka irti päästyään voi vahingoittaa myös autossa matkustavia.

– Lemmikin oma törmäysmassa rikkoo tällöin helposti kovamuoviset ja kankaiset häkit. Eli kiinteästi autoon sijoitettu ja laadukas metallihäkki tai kunnollinen turvavyövaljas ovat ainoat tavat matkustaa turvallisesti koiran kanssa, tiivistää Taskinen.

– Kyse on lemmikin lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta. Parikiloisenkin koiran törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella noin 40-kertainen. Kukaan tuskin haluaa tällaista punttia takaraivoonsa. Oikea matkustustapa kannattaa opettaa hauvalle jo pennusta pitäen, Taskinen vinkkaa.

Viisi vinkkiä lemmikin turvalliseen kuljettamiseen

• kytke koira tai kissa kunnollisilla turvavyövaljailla tai laita lemmikki laadukkaaseen ja kiinteästi autoon sijoitettuun metallihäkkiin
• eläin ei saa päästä häiritsemään kuljettajaa tai karkaamaan esimerkiksi ovea avattaessa
• umpinaisessa tavaratilassa ei saa kuljettaa eläimiä
• huolehdi, ettei lemmikki missään tilanteessa jää kuumaan autoon
• huolehdi lemmikin hyvinvoinnista matkan aikana – muista tarjota sillekin vettä

Myös älylaitteet kiinni

Älypuhelimet mahdollistavat puheluiden lisäksi mahdollisuuden kuunnella äänikirjoja tai musiikkia ajon aikana. Yhtäältä monelle tarpeellinen ominaisuus on älypuhelimen hyödyntäminen navigaattorina.

On älylaitteen ajonaikainen käyttötarkoitus mikä tahansa, sen pitää olla mahdollisimman helpossa paikassa hallittavissa ja kuitenkin pois kuljettajan käsistä. Ajoturvallisuuden kannalta onkin ensisijaisen tärkeää, että puhelin ei vie liikaa huomiota itse ajamiselta.

Laadukkaista oheistarvikkeistaan tunnettu italialainen PURO on laajentanut mallistoaan autokäyttöön tarkoitetuilla puhelintelineillä, jotka on suunniteltu niin, että ne sopivat lähes kaikkiin automalleihin.

PURO Universal Car Air Vent Magnet Holder on pienikokoinen auton ilmastointiaukkoon kiinnitettävä puhelinteline. Sen kääntyvä magneettipidike on helppo asentaa oikeaan asentoon, ja magneettisen kiinnityksensä ansiosta puhelin pysyy tukevasti paikoillaan. Kiinnitysosa on yleisesti sopiva lähes kaikkien automallien ilmastointiluukkujen kanssa.

PURO Universal Magnetic Car Air Vent Holder Dashboard on puolestaan auton kojelaudan tuuletusaukkoon kiinnitettävä puhelinteline. Ainutlaatuisen muotoilunsa ansiosta telinettä voidaan kääntää ympäri täydet 360 astetta. Tämän ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös vaakatasossa. Voimakas magneettipidike pitää puhelimen tukevasti ja vakaasti paikoillaan. Teline on äärimmäisen yhteensopiva erilaisten tuuletusaukkojen kanssa, ja se sopii käytettäväksi lähes minkä tahansa magneettisen puhelinkuoren kanssa.

Puhelinteline
Puhelintelineen saa kätevästi kiinni ilmansuuttimen ritilään.