Eläköön – mustat taksit eivät katoa Lontoosta

Lontoon maineikkaat "mustat" taksit ovat olleet uhanalainen laji jo pitkään, mutta nyt tunnelin päässä näyttää onneksi olevan valoa – eikä se ole todellakaan pikajuna.

Jos ennusmerkit pitävät paikkansa, mustat taksit tulevat koristamaan Lontoon katuja myös tulevaisuudessa. Kyseessä eivät kuitenkaan välttämättä ole enää ne vanhat Carbodies'in, sittemmin London Taxi Companyn valmistamat perinteiset FX4-mallit, vaan kiinalaisen Geelyn alaisuudessa valmistamat uudet "mustat" taksit.

Geely solmi nimittäin melkoiset yllätyskaupat: se meni ja osti 20 % osuuden aitojen Lontoon-taksien valmistajaan London Taxi Companyyn (entinen LTI) 12,8 miljoonalla eurolla. Asiasta kertoi Saksan Auto Bild.

Kaupan myötä Geely pelastaa yli sata työpaikkaa Coventryn tehtailla, joilla Lontoon takseja on valmistettu vuodesta 1948. Nykyinen "musta" taksi sen mallistossa on kuvassa esiintyvä tyyppi TX4.

Geelyn alamerkki Englon puolestaan valmistaa aivan Lontoon taksin näköistä automallia, joka saattaa liittyä hyvin vahvasti kuvioon. Englon-kuvio jää joka tapauksessa nähtäväksi.

Perinteinen Lontoon taksi, Hackney carriage, elää jatkossakin jännittäviä aikoja, sillä perinteisen oloinen musta taksi on aikoinaan suunniteltu todella kovaan käyttöön.

Black Cab sisältää vanhoja, mutta todella toimivia ratkaisuja, joista tilankäyttö tai olemattoman pieni kääntöympyrän halkaisija eivät koskaan ole ollut sen heikkouksia.

 

Auto Bild/J. Peltonen