Ensimmäinen auto ajaa kuun pinnalla 1971 – katso huikea video!

Apollo 15 -astronautti David Randolph Scott oli ensimmäinen henkilö, joka ajoi autolla kuun pinnalla vuonna 1971 (videolinkissä on väärä vuosiluku!). Kuuauton merkkinä oli ytimekkäästi Rover-1 eli Vaeltaja-1. Kuumoduli, jolla Scott ja James B. Irwin laskeutuivat, oli nimeltään Falcon (Haukka).

Apollo 15 -astronautti David Randolph Scott sai kunnian olla ensimmäinen ihminen, joka ajoi autolla kuun pinnalla. Tämä tapahtui 26.7.–7.8.1971. Auton merkkinä oli ytimekkäästi Rover-1 (Vaeltaja-1). Kuumoduli, jolla Scott ja James B. Irwin laskeutuivat, oli nimeltään Falcon (Haukka).

Apollo 17 -lennolla vuonna 1972 astronautti Eugene Cernan osui vasarallaan vahingossa kuuauton lokasuojaan, joka vaurioitui. Käsistään kätevä Cernan ei kuitenkaan hätkähtänyt, vaan paikkasi lokasuojan muovisilla kuukartoilla! Myöhemmin hän onnistui vaurioittamaan renkaita, ajaessaan kuun teräväsärmäisten kivien yli.

Neuvostoliitto yritti epätoivoisesti saada Luna 15 -luotaimen ja sen mukana miehittämättömän kuuauton kuun pinnalle, kerätäkseen kuun pinnalta kuuperänäytteitä. Luna 15 saapui kuun kiertoradale 48 tuntia ennen kuin legendaarinen Apollo 11 ensimmäisellä miehitetyllä kuulennolla, mutta Luna 15 ei onnistunut tehtävässään; se kiersi kuun 52 kertaa ja murskautui sen pinnalle heinäkuun 21 päivänä, vuorokausi Apollo 11:n kuuhun laskeutumisen jälkeen.

NL onnistui lähettämään ensimmäisen kuuauton, Lunahod 1:n kuun pinnalle vuonna 1970, mutta se oli miehittämätön. Auto keräsi näytteitä, välitti tv-kuvaa sekä tarkkaili tähtiä röntgenteleskoopilla.

Huomaa, että videolinkissä on virheellinen vuosiluku 1969.

 

Teksti: J. Peltonen

 

http://www.youtube.com/watch?v=e71xPXq8xNU