Ferrari-moottorinen kilpavene kulkee raivoisat 241 km/h

RM Auctions huutokauppaa toukokuussa Monacossa yhden maailman erikoisimmista ja kuuluisimmista kilpaveneistä, Arno XI:n. Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus hankkia supernopea Ferrari-kilpavene.

Brittiläinen RM Auctions huutokauppaa toukokuussa Monacossa yhden maailman erikoisimmista ja kuuluisimmista kilpaveneistä, Arno XI:n. Sen loppuhinnan arvioidaan asettuvan välille 1 000 000–1 500 000 euroa, mutta lopputiimellyksessä hinta saattaa hyvinkin kohota stratosfääriin.

Häikäisevän hienon, 1953-mallisen Arno XI -kilpaveneen kehitti varakas italialainen veneiden yksityisrakentaja Achille Castoldi, joka yhdessä maineikkaiden ratakilpa-ajajien, Alberto Ascarin  ja Luigi Villoresin, kanssa sai itsensä Enzo Ferrarin vakuuttumaan vuosina 1952–53 siitä, että Ferrari-tehtaan tietämys ja tekninen asiantuntemus sopisivat erinomaisesti nopeaan kilpaveneeseen.

Iskutilavuudeltaan 4,5-litrainen V12 kehittää yhden lähteen mukaan 502 hv/6000 r/min, toisen tiedon perusteella tehoa saataisiin kuitenkin yli 600 hevosvoimaa.

Joka tapauksessa, moottorissa on kaksi mekaanista ahdinta ja se toimii metanolilla. Se voisi helposti viitata suurempaan teholukemaan. Vene painaa 800 kiloa.

Argentiinalainen kilpa-ajaja, José Froilán Gonzalez, joka kilpaili Formula ykkösissö 1950–57 sekä 1960, ajoi periaatteessa samanlaisella moottorilla varustetulla Ferrari Tipo 375 Grand Prix -ratakilpurilla Ferrari-merkille sen ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton Silverstonessa 1951.

Erona oli vain se, ettei ratakilpurissa ollut veneessä sovellettuja, kahta mekaanista ahdinta.

Arno XI -kilpavene tekaisi Italian Iseo-järvellä 15. lokakuuta 1953 tyrmistyttävän kovan MM-nopeuslukeman 241,708 km/h; itse asiassa niin kovan, ettei luokkaennätystä ole vieläkään kyetty päihittämään.

Vene myytiin insinööri Nando dell’Ortolle, joka jatkoi Arno XI:lla menestyksellistä kilpailemista seuraavat 10 vuotta.

 

Teksti: J. Peltonen

http://www.youtube.com/watch?v=BMDQZtlcLeU

http://www.youtube.com/watch?v=2GZwBFt0jR4