Fordin hybridit ja sähköautot saapuvat pian markkinoille

Detroitin näyttelyssä esiteltiin kolme uutukaista Ford-sähköautoa: Focus Electric, C-MAX Energi sekä C-MAX Hybrid. Niistä Focus on merkin ensimmäinen sähkökäyttöinen henkilöauto.

Ford ensiesitteli maanantaina 10.1.2011 Detroitin autonäyttelyssä kolme uutta sähköautoaan. Ford Focus Electric on Fordin ensimmäinen sähkökäyttöinen henkilöauto, Ford C-MAX Energi ensimmäinen ladattava hybridi ja C-MAX Hybrid tavanomainen hybridi.

Focus Electric on ensimmäinen niistä viidestä sähköautosta, joiden markkinoille tuloa Ford on valmistellut jo useamman vuoden ajan. Focus Electricin kerrotaan ehtivän myyntiin jo ensi vuonna.

Viisipaikkainen Ford C-MAX Energi sen sijaan on merkin ensimmäinen tuotantoon tuleva ladattava hybridi. Se esitellään Pohjois-Amerikassa ensi vuonna ja Euroopassa vuonna 2013. C-MAX Energin toimintasäteen arvioidaan olevan 800 kilometriä tai jopa enemmän. Fordin tulevat pistokehybridit on suunniteltu kulkemaan sähkömoottorin voimalla suuremmillakin nopeuksilla ja pitempiä matkoja.

Kun litium-ioni-akustoa voidaan ladata tavallisella verkkovirralla, polttomoottoria ei tarvitse käyttää ajamiseen ja lataamiseen kuin siinä tapauksessa, että sähköenergia loppuu kesken matkan. Pistokehybrideissä on enemmän akkukapasiteettia kuin täyshybrideissä.

Muiden valmistajien strategiasta poiketen Fordin suunta on valmistaa sähköautoja, jotka perustuvat perinteisiä polttoaineita käyttäviin vastaaviin autoihin. Pohjois-Amerikassa tämä lähestymistapa on jo osoittanut toimivuutensa. Focus Electricin, C-MAX Energin ja C-MAX Hybridin USA:n tuotanto alkaa Michiganissa jo tänä vuonna. Euroopan markkinoille Fordin kaksi ensimmäistä hybridimallia tulevat tuotantoon Valencian tehtaalla Espanjassa vuonna 2013.

H. Kuurio