GLONASS-satelliittipaikannus Lada Prioraan ja Kalinaan!

Lada Kalinaan ja Prioraan on Venäjällä saatavilla satelliittinavigointijärjestelmä, joka edustaa omaa suunnittelua. Ensimmäinen GLONASS-satelliitti laukaistiin vuonna 1982. Järjestelmä otettiin käyttöön kuitenkin vasta Neuvostoliiton hajottua, vuonna 1993.

Mielenkiintoisena uutisena Ladan tehdas AvtoVAZ lienee asentanut jo 10 000-15 000 Prioraan sekä Kalinaan GPS-laitteiston, joka perustuu venäläisten omaan GLONASS-satelliittipaikannusjärjestelmään. Tietojen mukaan aiemmin GPS:n siviilikäyttö on ollut maassa ankarasti rajoitettua. Ladan GLONASS-laitteiston kerrotaan maksavan siellä 350 taalaa.

Järjestelmä kehitettiin entisessä Neuvostoliitossa ja se vastaa pitkälti läntistä GPS-järjestelmää. Yhtenevyyksiä kerrotaan olevan runsaammin kuin eroavuuksia. GLONASS on lyhenne sanoista GLObal NAvigation Satellite System (venäjäksi Globalnaya Navigatsionnay Sputnikovaya Sistema) ja Intia liittynee sen käyttäjiin.

GPS:n ja GLONASS:in välisiin olennaisiin eroihin kuului aikoinaan satelliittien kestoikä, joka GLONASS-satelliiteilla oli vain 1-2 vuotta. Vertailun vuoksi, GPS-satelliittien iäksi suunniteltiin jo vuodesta 1978 seitsemän vuotta ja sittemmin yli 10 vuotta. Nykyään GLONASS-satelliittien pitäisi kestää 7-12 vuotta.

Helmikuussa 2011 järjestelmällä oli käytössä 22 satelliittia. Kolme viimeisimpiin kuuluvaa satelliittia menetettiin kuitenkin kerralla joulukuussa, kun Proton-M -kantoraketti ei päässyt kiertoradalle, vaan syöksyi Tyyneen valtamereen.

Teksti: J. Peltonen