Golden Gate -sillassa on 100 000 kilometriä teräsvaijeria!

Legendaarinen Golden Gate -silta San Franciscossa, Kaliforniassa täytti 27. toukokuuta 75 vuotta. Aamuvarhaisella sillan alueella oli tyypillisen harmaata kesäaamun usvaa, kunnes viileys kaikkosi ja silta kylpi jälleen auringonpaisteessa.

Legendaarinen Golden Gate -silta San Franciscossa, Kaliforniassa täytti 27. toukokuuta komeat 75 vuotta. Aamuvarhaisella sillan alueella oli tyypillisen harmaata kesäaamun usvaa, kunnes viileys kaikkosi ja silta kylpi jälleen auringonpaisteessa.

Rantapromenadilla näkyi kymmeniä tuhansia juhlivia sillan ihailijoita, jotka olivat saapuneet tervehtimään Red Ladya, kuten siltaa kunnioittavasti kutsutaan.

Golden Gate Bridge yhdistää San Franciscon kaupungin ja piirikunnan Marinin piirikuntaan. Sillan kokonaispituus on 2 737 m, leveys 27 m ja pylonien (kannatinpilarien) korkeus 227 m merenpinnasta sekä 152 m sillan kannesta.

Sillan rakentamiseen on käytetty uskomattomat yli 100 000 kilometriä teräsvaijeria. Sen pääsuunnittelija on Joseph B. Strauss. Silta valmistui vuonna 1937 ja sen rakentaminen maksoi kokonaisuudessaan noin 35 miljoonaa dollaria.

Golden Gaten väri on tumma punaoranssi (engl. Orange Vermilion tai International Orange).

Golden Gate onkin varmasti maailman valokuvatuin silta, ja se oli myös aikoinaan maailman pisin riippusilta.

Art Deco -tyyliin rakennetut siltatornit kohoavat jyhkeästi 227 metrin korkeuteen, joten mahdollisilla korjaushenkilöillä ei saa olla korkean paikan kammoa.

Juhlinta jatkui koko vuorokauden. Katso myös hisuperharvinaista videota sillan avajaisista 1937 sekä uusi 75-vuotisjuhlavideo.

Silta oli valmistuessaan vuonna 1937 paitsi 215 metriä pitempi kuin siihen asti pisin riippusilta, myös rakennettu kestämään kovaa myrskytuulta ja hyökyaaltoja.

– Hyvässä lykyssä silta kestää vielä seuraavat 75 vuotta ilman remonttia, kun sitä ylläpidetään, toteaa ylpeänä Dennis "Rocky" Dellarocca, joka omalta osaltaan on jo 28 vuoden jaksolla pitänyt Golden Gate -sillan suojamaalissa.

– Olen ylpeä saadessani olla mukana juhlistamassa! Aivan kuin olisi oma syntymäpäivä! riemuitsee Dellarocca, joka johtaa 40-henkistä suojamaalausryhmää.

 

Auto Bild

http://www.youtube.com/watch?v=4PldV0CXdBE

http://www.youtube.com/watch?v=RdRgggrWuqg