Googlen oma auto: Tänä kesänä liikenteeseen

Google aikoo esitellä oman itsestään kulkevan autonsa kesällä 2015 liikenteeseen.

Hyväntuulisen näköinen Googlen itsestään kulkeva auto tulee liikenteeseen tänä kesänä.​​
Hyväntuulisen näköinen Googlen itsestään kulkeva auto tulee liikenteeseen tänä kesänä.​​

Internet-konserni Googlen ensimmäinen oma auto, itsestään kulkeva kaksipaikkainen on edennyt prototyyppiasteelta tuotantovaiheeseen. Pian kokeillaan muutamia yksilöitä Googlen kotiseudulla, Yhdysvaltain Mountain View’ssä, mainitsee projektipäällikkö Chris Urmson.

Testiyksilöissä on toistaiseksi kaiken varalta myös ohjauspyörä sekä kaasu- ja jarrupoljin, jotka kuitenkin jäävät jatkossa pois. Sen jälkeen päätäntävalta annetaan ajon aikana kokonaan tietokoneen harteille. Uuden Google-prototyypin huippunopeus on noin 40 km/h, ja se tullee olemaan myös kaupunkiauton käytännön nopeus, sillä kyseinen nopeustaso mahdollistaa airbagien pois jättämisen.

Google on testannut teknologiaansa vuodesta 2009 muissa autoissa, kuten Toyotassa ja Lexusin RX-mallissa. Testivuosina on kuulemma sattunut yksitoista pienempää onnettomuutta, mutta on huomattavaa, ettei Googlen auto ollut yhdessäkään tapauksessa syypää.

Googlen robottiautoilla on ajettu testiajoa noin 2,7 miljoonaa kilometriä, joista noin 1,6 miljoonaa kilometriä itsestään liikkuvassa muodossa. Muut autoilijat ovat puolestaan kolaroineet Google-auton kanssa seitsemän kertaa.