Haluaisitko ajaa omalla autolla Suomesta Yhdysvaltoihin? Onnistuu, jos yli 20 000 kilometrin moottoritie rakennetaan!

Moottoritieprojekti (TEPR) merkitsisi toteutuessaan uskomatonta 20 116 kilometrin pituista moottoritietä, joka yhdistäisi Keski-Euroopan Venäjän kautta Yhdysvaltoihin. Ei kuitenkaan kannata innostua liikaa, sillä varsin todennäköistä on, ettei projekti toteudu.

Tiekokonaisuuteen sisältyisi itse moottoritien ohella satoja tunneleita ja siltoja Euroopassa, Aasiassa sekä Pohjois-Amerikassa. Projekti avittaisi toteutuessaan monen pikkupaikkakunnan taloutta varmasti ratkaisevalla tavalla, sillä taukopaikkoja ja ruokapaikkoja tarvittaisiin suuri määrä.

Suunnitelman toteuttamisessa on tosin muutamia pikkuongelmia, kuten mutkikas maailmanpoliittinen tilanne sekä jättimäisen rahoituksen järjestäminen. Asiasta kertoi verkkosivusto motorauthority.com. Asiasta itse asiassa vihjasi Fox News jo pari vuotta sitten, mutta nyt asia nostetaan taas esille.

Projektia ehdotti sivuston mukaan Venäjän rautateiden pääjohtaja Vladimir Jakunin. ”Superhighwayn” ideana olisi yhdistää itäinen Venäjä Yhdysvaltain Alaskaan siten, että Beringin salmen yli tai ali pääsisi autolla. Keski-Euroopassa tie alkaisi Lontoosta ja etenisi aluksi Berliinin kautta Moskovaan. Sieltä tie jatkuisi edelleen, Venäjän nykyisiä teitä ilmeisesti hyödyntäen Itä-Venäjän Ueleniin, sieltä edelleen Alaskan Fairbanksiin ja Anchorageen, ja Kanadan Edmontonin kautta jälleen Yhdysvaltain puolelle New Yorkiin.

On äärimmäisen epätodennäköistä, että massiivinen projekti onnistuisi. Ei kannata pidätellä hengitystä. Projektia hillitsee yksistään tosiasia, että ”superhighway” kiertäisi 80 prosenttia maapallon ympäryksestä ja vaatisi laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Ajatusleikkinä olisi hauska ajaa omalla urheiluautolla Venäjän läpi vierailulle Pohjois-Amerikkaan, vaikka johonkin kokoontumisajoon.