Harvinaisia kuvia: tällaiselta näyttää ZiL-loistoautotehdas tänään!

Presidentti Putinin ZiL-4112R -limusiini valmistetaan käsityönä tässä ZiL-tehtaassa, Katso jännittävä kuvakavalkadi Moskovasta.

Autotehdas ZiL tekee myös kuorma-autoja, muttei samassa tehtaassa. Valtiollisen tason limusiinit valmistetaan käsityönä tällä verstaalla.

Tehtaan pääjohtajana on vuodesta 2002 toiminut Konstantin Laptev.

ZiL:ejä on perinteisesti valmistettu vain tilaustyönä joitakin kappaleita vuodessa. Hintataso asettuu Rolls-Roycen hintasektorille.

Kuvakavalkadi kertoo ZiL-4112R-limusiinin valmistuksesta hieman toisenlaisissa olosuhteissa kuin tyypillisellä liukuhihna-autotehtaalla.

Voi myös mainita, että Moskovan erityisesti valtiojohdon autoille varatut kaistat on nimetty "ZiL-kaistoiksi".

Alkujaan tehdas perustettiin tsaarin aikana vuonna 1916 nimellä Avtomobilnoe Moskovskoe Obshchestvo (AMO) eli Moskovan Autoyhdistys. Sen tarkoituksena oli valmistaa lisenssillä 1,5 tonnin Fiat F-15 -kuormureita.

Ensimmäinen kuorma-auto, AMO F-15 valmistui Lokakuun vallankumouksen (1917) ja sitä seuranneen Venäjän sisällissodan takia vasta 1. marraskuuta 1924. Tsaarin Venäjähän muuttui 1917 Neuvostoliitoksi.

Vuonna 1931 tehdas modernisoitiin uusin konein ja sitä laajennettiin amerikkalaisyhtiö A.J. Brandt Companyn avulla. Samalla sen nimeksi muutettiin Stalinin mukaan nimetty Autotehdas No. 2 Zavod Imeni Stalina (ZIS tai ZiS).

Sen jälkeen, kun Nikita Hrustsev julisti Josif Stalinin henkilökultin 1956 mitättömäksi, tehtaan nimeksi vaihdettiin Zavod Imeni Lihatsheva (ZIL tai ZiL). Nimi annettiin tehtaan aiemman johtajan Ivan Aleksejevitsh Lihatshevin mukaan.

 

Teksti: J. Peltonen