Helsinki: Yli 100 sähköautoa yhteiskäyttöön

Oliivi Autot Oy käynnistää sähköautojen yhteiskäytön Helsingissä keväällä 2011. Autoksi valittiin Citroën C-Zero täyssähköauto. Tavoitteena on laajentaa sähköautokantaa varsin ripeästi niin, että kahden vuoden sisällä saataisiin yli 100 sähköautoa yhteiskäyttöön.

Sähköautot tullaan sijoittamaan aluksi pääosin kantakaupunkiin keskeisiin liikenteen solmukohtiin. Itse klubiin liittyminen on maksutonta ja jo nyt mahdollista Oliivi Autojen verkkosivuilla. Käyttöveloitusten kerrotaan olevan hyvin maltillisia. Oliivi Autot näkee sähköauton kilpailuvalttina, ja sen edullisten käyttö- ja huoltokustannusten kompensoivat pitkällä tähtäimellä tässä vaiheessa kalliimman hankintahinnan.

Oliivi Autot Oy tilasi Suomen ensimmäisen Citroën C-Zero -auton. Auton 144 kilometrin ajomatka yhdellä latauksella riittää useimpien talouksien tarpeisiin. Lisäksi auto on varustettu pikalatausmahdollisuudella, mikä mahdollistaa akkujen lataamisen 80-prosenttisesti puolessa tunnissa. Motivan tutkimusten mukaan PK-seudulla on potentiaalia hyödyntämättä vielä tuhansien yhteiskäyttöautojen verran.

Oliivi-autot alkoi ideana jo vuonna 2004, mutta vasta nyt löytyi auto, jolla toiminta saadaan vakavasti käyntiin. Tilattu Citroën C-Zero saapuu Helsinkiin kevään aikana.

Teksti ja kuva: H. Kuurio