Historiasta nykypäivään: Volkswagen Golfin radioiden kehitys

Volkswagen Golf on ollut markkinoilla samalla mallinimellä yli 40 vuotta. Tuona aikana sen äänentoistossa on siirrytty yksinkertaisesta monoradiosta online-yhteydessä olevaan multimediajärjestelmään.

Golfin radio 1.
Volkswagen Golf 1. sukupolvi

Kaikki alkoi 1974 Golf I:n Braunschweig-autoradiosta. Pyörivä nuppi vasemmalla virtaa ja äänenvoimakkuutta varten, toinen nuppi oikealla radiokanavan valintaa varten. Kolme valintakytkintä keskellä: yksi keskitaajuuksille ja kaksi VHF-alueelle. Pian tarjonta kuitenkin parani huimasti Ingolstadt Stereo CR -radio-kasettisoittimen myötä.

Volkswagen Golf 2. sukupolvi.

Golf II aloitti 1983 digitalisoitumisen – ainakin nimeksi. Radio gamma näytti käytettävän radioaseman taajuuden digitaalisesti LCD-näytöllä ja toi Dolby-napin parantamaan C-kasettien äänenlaatua. Koodisuojatussa stereoautoradiossa oli tehoa 4 x 7 wattia.

Volkswagen Golf 3. sukupolvi.

Kolmannen Golf-sukupolven tullessa markkinoille vuonna 1991 C-kasetti oli vielä suosittu, ja automaattisesta radioasemien hausta ja liikennetiedotteista oli tullut entistä parempia.

Volkswagen Golf 4. sukupolvi.

Vuonna 1997 Golf IV:n radio gamma sai CD-vaihtajan – mutta ei huolta, sillä C-kasettisoitin oli paikoillaan, vaikka Suomessa CD-äänilevyjen myynti oli lähestymässä huippuaan. Samaan aikaan monitoiminäytöt aloittivat 2-DIN-kokoisten soittimien voittokulun. Ne tarjosivat suuren näytön ja värilliset navigointikarttapohjat.

Volkswagen Golf 5. sukupolvi.

Viidennen sukupolven Golfissa käytettiin vuonna 2003 enää vain 2-DIN-laitteita, esimerkiksi RCD 300 CD -asemalla. Kasetit olivat historiaa, alkoi kännyköiden aikakausi. RNS 500 -navigointi, lempinimeltään ”MFD2”, näytti radionavigointilaitteen muotoilun ja teknologian suuntaa tulevaisuuteen – uutuutena mahdollisuus yhdistää digitaalinen mp3-soitin MFD2:een.

Volkswagen Golf 6. sukupolvi.

Vuonna 2008 Golf VI toi markkinoille kosketusnäytöllisen RNS 510:n DVD-asemalla, ja ensimmäistä kertaa puhuttiin multimediajärjestelmästä. Ominaisuuksiin kuuluivat mm. usb-portti, digitaalinen radiovastaanotto (DAB), dynaaminen navigointi ja 30 GB:n kovalevy.

Merkittävä edistysaskel oli vuoden 2012 Golf VII:n Discover Media: 3D-karttanäyttö, bluetooth ja WLAN. Puheohjaus (englanti ja suurimmat kielet) ja lähestymistunnistin. Ihmiset ja koneet olivat entistä enemmän vuorovaikutuksessa keskenään.

Vuonna 2016 Volkswagen mullisti Golfin uusimman sukupolven MIB-laitteillaan. Ensimmäistä kertaa kompaktiluokassa oli tarjolla eleohjaus Discover Prossa. Täysin lasipintainen infotainment-järjestelmä mahdollisti luopumisen analogisista kytkimistä; toiminnot ja muotoilu sulautuivat lisävarusteena tilattavan digitaalisen Active Info Display -näytön kanssa.

Volkswagen Golf Discover Pro 2017.