Hyundain i30-uutiset: uusi Fastback ja takuu 7 vuotta

Hyundai lienee ensimmäinen volyymimerkki alemmassa keskiluokassa, jonka mallistossa on coupémainen 5-ovinen malli. Kaikkien i30-mallien takuu on 15.2. alkaen seitsemän vuotta – Hyundain muiden mallien takuu säilyy viidessä vuodessa.

Hyundai i30 Fastback
4,46-metrinen Fastback sijoittuu pituudeltaan i30 Hatchbackin ja i30 Wagonin puoleenväliin.

Hyundain kolmannen sukupolven i30-mallisarja on kasvanut vajaassa vuodessa varsin täydelliseksi. Viime keväänä Suomeen saapunut i30 Hatchback ja sitä syksyllä seurannut i30 Wagon ovat saaneet seurakseen ensin urheilullisuutta kaikin tavoin viestivän i30 N:n ja nyt helmikuussa tyylikkään i30 Fastbackin.

Fastback avaa uuden autoluokan

Hyundain Euroopan muotoilukeskuksen päämuotoilija Thomas Bürkle on kuvaillut i30-perheen uusinta jäsentä näin: ”Luodessamme i30 Fastbackia leikimme i30-mallisarjan mittasuhteilla pudottamalla Cascading Grillen korkeutta ja madaltamalla kattolinjaa. Tyylikästä sivulinjaa korostaa edelleen holvimainen takaspoilerin muoto.”

Fastbackin sivulinjassa on eittämättä dynaamisen urheiluauton piirteitä. Kattolinja laskee loivasti kohti perää, konepelti on pitkä, ja kori antaa kokonaisuutena voimakkaan vaikutelman. Sisarmalliin i30 Hatchbackiin verrattuna katto on 25 milliä matalammalla – sen huomaa takapenkillä, missä pääntila käy vähiin, jos matkustajalla on mittaa yli 180 senttiä. Mutta lapsille tila riittää.

4,46-metrisenä i30 Fastback sijoittuu pituudeltaan aivan i30 Hatchbackin ja i30 Wagonin puoleenväliin. Fastbackin olemukseen kuuluu kookas takaspoileri, joka on integroitu takaluukkuun ja jatkuu takavaloihin saakka.

Hyundai i30 Fastback
Hyundai i30:n kokoluokassa arvostetaan suuria ja monikäyttöisiä tiloja, sillä yli puolet ostajista päätyy Suomessa farmariin (i30 Fastbackin takana i30 Wagon).

Ajettavuuteen muutoksia

Hyundai halusi luoda Fastbackiin muihin i30-malleihin verrattuna yksilölliset ajo-ominaisuudet, minkä takia koria on laskettu. Se pudottaa auton painopistettä, millä on positiivinen vaikutus auton hallittavuuteen. Kun vielä jousituksen jäykkyyttä on lisätty 15 prosentilla, niin i30 Fastbackin luvataan olevan käytökseltään sisarmallejaan dynaamisemman ja herkemmän ilman, että mukavuudesta on tingitty.

Fastbackin ahdetut bensiinimoottorit ovat 3-sylinterinen litrainen 1,0 T-GDI (120 hv) ja 4-sylinterinen 1,4 T-GDI (140 hv). Lisäksi tarjolle tulee 1,6-litrainen turbodiesel kahtena tehoversiona (110 ja 136 hv).

Hyundai i30 Fastbackin varustetasot ovat Comfort ja Style. Fastbackin hinnat alkavat 1,0 T-GDI Comfortin 23 790 eurosta, eli se maksaa noin tuhat euroa enemmän kuin vastaava i30 Hatchback.

Hyundai i30 Fastback
Takaluukku nousee riittävästi. Selkänojat kaatuvat lattiapinnaksi, joka on samassa tasossa kontin pohjan kanssa. Suksiluukku on olemattoman pieni.

i30-malliston uusi takuu

Hyundain takuu on viisi vuotta ilman kilometrirajoitusta, mutta Suomessa i30-malleille myönnetään seitsemän vuoden takuu ilman kilometrirajoitusta.

Pidennetty jatkotakuu on voimassa toistaiseksi 15.2.2018 jälkeen rekisteröityihin tai käyttöönotettuihin i30-mallisarjan autoihin.

Hyundai i30 Fastback
Oviaukko on hiukan ahdas, ja pääntilaa on laskevan kattolinjan vuoksi niukasti. Kovat etunojien taustat heikentävät pidempijalkaisten takamatkustajien oloja.