Illat ja aamut ovat pimeät – muista käyttää heijastinta!

1.10.2016 vietetään kansallista heijastinpäivää. Heijastin takaa jalankulkijalle paremman näkyvyyden liikenteessä, mutta pimeällä liikkuminen vaatii myös kuljettajalta tarkkaavaisuutta.

Syysilta on pimeä ja pitkä, ja pian pakkasen puolelle venyvät yöt tekevät tiet liukkaiksi. Niin jalankulkijat kuin esimerkiksi hirvetkin katoavat helposti tummaan maisemaan. Nyt vaaditaan tarkkuutta, jotta liikenne pysyy turvallisena kaikille.

Erotu maisemasta

Pimeään syysiltaan on helppo kadota. Jalankulkija lisää omaa ja muiden turvallisuutta kiinnittämällä hihaansa heijastimen.

"Se, että sinä näet jalankulkijana auton valot, ei takaa sitä, että autoilija on havainnut sinut. Heijastin on jalankulkijan tärkein turvavaruste – myös valaistuilla teillä ja taajamissa", Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen kertoo.

Päiväajovalot eivät riitä valaisemaan pimeää tietä

Pelkillä päiväajovaloiksi kutsutuilla huomiovalaisimilla ei saa ajaa pimeällä tai sateessa, vaan kuljettajien on muistettava laittaa varsinaiset ajovalot päälle. Pimeään ja hämärään aikaan valojen asianmukainen käyttö ehkäisee vaaratilanteita ja parantaa ajoneuvon näkyvyyttä.

Valoa myös pyöräteille

Ajovalojen asianmukainen käyttö ei koske vain autoilijoita. Myös pyöräilijöiden tulee muistaa, että valon käyttö on hämärään ja pimeään aikaan pakollista. Valo voi olla kiinni pyörässä tai pyöräilijässä: myös otsalamppu kelpaa. Punainen takavalokaan ei ole pahitteeksi, sillä se parantaa pyöräilijän näkyvyyttä huomattavasti.

Polkupyöriin voi halutessaan asentaa myös suuntavalaisimet eli vilkut.