Joko kannattaa vaihtaa alle talvirenkaat?

Talvirengaskausi lähestyy vauhdilla, ja monet autoilijat miettivätkin jo oikeaa ajankohtaa talvirenkaiden vaihdolle. Milloin se voisi olla?

Talvirengaskausi lähestyy vauhdilla, ja monet autoilijat miettivätkin jo oikeaa ajankohtaa talvirenkaiden vaihdolle. Milloin se voisi olla?

Talvirenkaita on Suomessa käytettävä vähintään 3 kuukauden ajan, joulukuun alusta helmikuun loppuun. Talvirenkaat voivat olla kitkarenkaat tai nastarenkaat, ja ominaisuuksiensa lisäksi ne eroavat myös säännösten valossa toisistaan.

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä maaliskuun 31. päivään tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin. Jos tarkoitus on käyttää nastarenkaita, vaihto on siten tehtävä marraskuun aikana. Kitkarenkaiden käytölle sen sijaan ei ole rajoituksia, ja ne voi ottaa käyttöön vaikka välittömästi. Kesärenkaina ne ovat kuitenkin sekä huonot että käytössä kalliit.

Talvirenkaita käytetään tavallisesti huhtikuun puolenvälin tienoille riippuen kevään etenemisestä. Kitkarenkaiden vaihtamiselle kesärenkaiksi ei ole pakottavaa säännöstä, mutta nastarenkaita saa käyttää kauden jälkeen vain jos sää tai keli sitä edellyttää.

Poliisi on kuitenkin tunnetusti hyvin joustava tämän lain tulkinnassa – eihän vara venettäkään kaada, ja takatalvi voi yllättää.

Koska talvi sitten tulee? 13. lokakuuta julkaistun kuukausiennusteen mukaan arvioidaan Suomen säästä ajalle 17.10.—13.11.2011 seuraavaa: sää on kaikilla neljällä viikoilla keskimäärin tavanomaista lämpimämpi. Poikkeama on suurin ensimmäisellä viikolla, jolloin se on 3...6 astetta.

Ilmanpaine-ennusteen mukaan ensimmäisellä viikolla on maamme itäpuolella korkeapaine ja Skandinavian länsipuolella matalapaine, mikä merkitsee lauhaa lounaisvirtausta ja on sopusoinnussa lämpötilaennusteen kanssa.

Seuraavilla 3 viikolla poikkeamat ilmanpaineessa eivät ole merkittäviä. Pitkän aikavälin sääennusteet vaativat aina huolellista tulkintaa, mutta toistaiseksi näyttäisi siis siltä, ettei talvi aivan vielä ole ovella.

Teksti: Harry Kuurio

Kuva: Nokian Tyres

Sääennuste: Ilmatieteen laitos