Jos auto syttyy palamaan, toimi näin!

Autopaloja sattuu Suomessa vuosittain luokkaa 2600 kappaletta. Jos auto alkaa savuta ja palaa kesken ajon, on välittömästi pysäytettävä ja toimitettava kaikki ihmiset ja mahdolliset lemmikit ulos autosta, riittävän etäälle.

Autopaloja sattuu Suomessa vuosittain luokkaa 2600 kappaletta. Jos auto alkaa savuta ja palaa kesken ajon, on välittömästi pysäytettävä ja toimitettava kaikki ihmiset ja mahdolliset lemmikit ulos autosta – riittävän etäälle.

Ja soita heti numeroon 112 sekä anna selkeästi ohjeet auton sijainnista.

Palon syynä voivat olla vaikkapa oikosulku tai kotitekoiset asennusviritelmät. Älä kuitenkaan ryntää avaamaan konepeltiä, ettei tuli saa lisää happea! Se on palokunnan tehtävä.

Helsingin Pelastuslaitoksen nettisivuilla www.hel.fi/hki/pela/fi/Pelastustoiminta kerrotaan seuraavasti:

"Sammutus- ja pelastustehtäviin hätäkeskus hälyttää lähimmän pelastusyksikön, jollainen on kaikilla pelastusasemilla. Onnettomuustyypin mukaan hälytettävien yksiköiden määrä ja laatu ovat erilaiset. Pelastusviranomainen ohjeistaa hätäkeskuksen ja hälytettävien yksiköiden määrän ja laadun. Esimerkiksi autopaloon, joka ei uhkaa levitä rakennukseen, hälytetään pelastusyksikkö."

Yleensä ainakaan henkilöautoissa ei ole alkusammutukseen mukana sammutinta;  se voi myös olla rikki – tai tarkastettu edellisen kerran vuosia sitten, jolloin toimivuudesta ei ole takeita. Alkusammutin voi myös olla liian pienikokoinen tai tyhjentyä kertalaakista.

Hyvä sammutin on vähintään 6-kiloinen, soveltuu myös sähköpaloihin ja siinä on kunnollinen letku sekä liipaisin sammutusaineen annosteluun. Autopaloon sopivien alkusammuttimien tyypeistä ja koosta kannattaa kysyä alan ammattilaisilta.

Sammuttimen oikeaoppinen käyttö tosipaikan tullen voi kuitenkin olla yllättävän vaikeaa, sillä autopalo kytevine sähköjohtoineen ja polttoaineineen voi osoittautua kiperämmäksi kuin arvaisikaan.

Joka tapauksessa: autopalo on aina niin vaarallinen, että se on pääasiallisesti aina palokunnan ammattilaisten asia. Soitto siis nopeasti numeroon 112.

Videolla nähdään auto, joka syttyi palamaan oikosulun seurauksena. Video viestii aika havainnollisesti, että sammutus voi olla todella hankalaa, vaikka paikalla ovat rautaiset ammattilaiset kaikkine välineineen: esimerkiksi auton alla polttoaine pyrkii palamaan yhä uudelleen. Operaatioon meni tässä tapauksessa 7 minuuttia.

http://www.youtube.com/watch?v=3pg7FVlOQQA

Teksti: J. Peltonen