Katsastusaikavälit muuttuivat – katsastusväliin voi vaikuttaa

Toukokuussa voimaan tulleeseen uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen, ja ensimmäinen katsastus uuden lainsäädännön aikana tehdään vielä vanhan mallin mukaan. Auton katsastusajankohtaa voi myös vaihtaa.

Katsastus
Katsastusajankohdan vaihtomahdollisuutta kannattaa hyödyntää esimerkiksi kesäauton kohdalla.

Uusi katsastussääntely harventaa yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastusväliä. Tähän asti määräaikaiskatsastukseen on menty ensimmäisen kerran kolmivuotiaalla autolla, jonka jälkeen on ollut välivuosi. Viidennestä vuodesta lähtien katsastuksessa on käyty vuosittain (3–2–1–1-malli).

Jatkossa katsastusvälit harveneva, ja uudet autot ja raskaat nelipyörät on katsastettava ensimmäisen kerran nelivuotiaana, ja sen jälkeen joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti (4–2–2–2–1-malli). Tämän jälkeen ne on katsastettava vuosittain.

Muutos koskee henkilö- ja pakettiautoja sekä osaa mönkijöistä, mutta mopoautot jatkavat vanhalla mallilla

Ajoneuvot, jotka on otettu käyttöön ennen 20.5.2018, siirtyvät uuteen katsastusaikaväliin vasta sen jälkeen, kun ne katsastetaan ensimmäinen kerran uusien säädösten voimassaoloaikana. Eli ne autot, jotka ovat nyt alle kolme vuotta vanhoja, katsastetaan ensimmäisen kerran 3-vuotiaana, ja sen jälkeen seuraavat katsastukset suoritetaan 5-, 7- ja 9-vuotiaana.

Katsastusajankohtaa voi muuttaa

Jatkossa kaikkien ajoneuvojen, paitsi O2-luokan perävaunujen ja museoajoneuvojen, katsastuspäivä määräytyy edellisen hyväksytyn katsastuksen, ei enää käyttöönottopäivän mukaan.

Uudistus teki katsastusajasta ns. rullaavan, eli katsastusajankohtaa on helppo siirtää haluamakseen katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerrankin katsastaa.

Katsastusajankohdan vaihtamista kannattaa hyödyntää esimerkiksi kesäautojen kohdalla. Esimerkiksi avoauton tai matkailuauton katsastuksen voi nykyään ajoittaa kevääseen tai alkukesään ja saada käyttöönottopäivästä tai rekisterinumeron viimeisestä numerosta riippumatta vuoden verran katsastushuolista vapaata ajoaikaa.

Käytetyn auton voi puolestaan myydä nykyään aina niin sanotulla täydellä leimalla, kun auto katsastetaan ennen myyntiä. Auton iästä riippuen katsastus on voimassa hyväksytyn katsastuksen jälkeen jopa yli kaksi vuotta.

Seuraavan katsastuksen ajankohta ei kuitenkaan muutu, jos katsastus suoritetaan katsastusaikavälin päättymispäivänä tai sitä edeltävän 30 päivän aikana.

Katsastusajankohta selville Trafin sähköisestä palvelusta

Minkä tahansa ajoneuvon katsastusajankohdan ja muut tekniset tiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta Trafin julkiset rekisteritiedot -palvelusta pelkällä rekisterinumerolla.

Katsastusajankohta on merkitty myös määräaikaiskatsastuksen yhteydessä annettuun katsastustodistukseen ja rekisteröintitodistuksen I-osaan.