Kesäaika alkaa – osaathan säätää autosi kelloa?

Sehän käy kuin tanssi englantisella suonummella: painetaan vain erästä nappia kojelaudassa, siirrytään valikossa vasemmalle lohkolle, sitten kierretään hieman sitä pikkunappulaa ja naksautetaan vielä kerran toisesta viiksestä...

Vai käyköhän sittenkään ihan kuin sormien napsautus? Ellei kellon säätö luonnistukaan parissa hetkessä, jää auton kello osoittamaan ikuista talviaikaa. Mutta sopisiko se sinulle? Auton kellon säätö on pahimmillaan hermoja raastavaa, eikä usein tahdo onnistua – ei sitten millään.

Selvää on, ettei hommasta tule ilman käyttöohjekirjaa yleensä mitään. No, entäpä jos ottaa ohjekirjan esiin ja tutkii sieltä? Mutta onko esitys niin sekavaa, että mieluummin sittenkin jättää kellon tikittämään talvikautta? Se olisi niin yksinkertaista – mutta kuitenkin kiusallista. Aina välillä kesällä saapuisi kuitenkin väärään aikaan johonkin tapaamiseen.

Onneksi joihinkin automerkkeihin on olemassa mahdollisuus kellon säätöön kaukoteitse. Se vähentää jossain määrin harmaita hiuksia.

Kellon säätö onnistuu täysautomaattisesti radiosignaalin, RDS-järjestelmän tai GPS:n avulla. Radiosignaalin kautta asetus luonnistuu esimerkiksi monissa Audin malleissa. Signaalia lähettää Saksan Braunschweigissa sijaitseva Liittovaltion fysikaalis-tekninen instituutti.

Joissain Opel-malleissa kellon säätö käy RDS-signaalin avulla. Yleisradioasemat lähettävät oikealla taajuudella aikamerkin, jonka auton kello tunnistaa automaattisesti.

Esimerkiksi Mercedes-Benzin malleissa auton kellon automaattinen asetus tapahtuu satelliittipaikannuksen aikajärjestelmän avulla.

Auto Bild