Keskikesän opetus: kesärenkaat ja peilijää ovat tappava yhdistelmä – katso video!

Ensin on kesäisen kuiva sää, sitten yhtäkkiä katu onkin peilijäinen, hiukan vettä pinnalla ja alla on kesärenkaat. Sopivan alhaisella kaupunkinopeudella ja määrätyssä lämpötilassa syntyy tilanteita, joissa hyvästäkään ajotaidosta ei yllättäen enää olekaan apua.

Ensin  on kesäisen kuiva sää, sitten yhtäkkiä katu onkin peilijäinen, sen pinnalla on hiukan vettä ja alla on kesärenkaat. Sopivan alhaisella kaupunkinopeudella ja määrätyssä lämpötilassa syntyy tilanteita, joissa hyvästäkään ajotaidosta ei yllättäen enää ole apua.

Sopivan äkillisesti muuttunut lämpötila voi saada aikaan ikävää jälkeä.

Suomen kesähelteiden kunniaksi tässä pätkä "puun takaa" tulleesta huippuliukkaasta säästä, joka teki Seattlen, Washingtonin osavaltion kaduista kuin lattiavahalla uitettuja. Tulee mieleen autokoulujen ympyrärata, jonka saippualiuoksessa ei ole mitään kitkaa.

Seattle sijaitsee vain noin tunnin matkan päässä Kanadan rajalta, Vancouverista, eikä lumentulo ole tuntematonta kummassakaan kaupungissa.

Onhan meillä Suomessakin ilmennyt tällaisia "puun takaa" -tilanteita kesärengasaikana – esimerkiksi maaliskuussa 2005, jolloin Helsingin ulosmenoteillä kolaroi yli 400 autoa vastaavanlaisissa olosuhteissa. Jälki oli todella pahaa.

 

Teksti: J. Peltonen

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=dooKpdIwwR4&feature=youtube_gdata_player