Kiina perustamassa ydinkäyttöisten henkilöautojen tehtaan Oulun seudulle

Kiinalainen autovalmistaja Fengshui kaavailee jättikokoisen autotehtaan rakentamista Oulun ja Kemin välimaastoon. Vuosituotannon arvioidaan nousevan jopa miljoonaan yksikköön.

Kiinalaisten tehtaan edustajien mukaan Oulun sijainti on logistisesti edullinen, minkä lisäksi alueella on runsaasti korkeateknistä tietotaitoa.

Fengshui valmistaa toistaiseksi vain Kiinan kotimarkkinoille korkeatasoisia hybridi-katumaastureita.

Merkin ilmeisen kehittyneet ydinkäyttöiset henkilöautot, kuten Fengshui Fission ja Fengshui Plutonaire, ovat kuitenkin tulevaisuuden kulkupelejä jo tänään.

Kummassakin mallissa sovellettava hyötöreaktori herättää kasvavaa mielenkiintoa.

Tärkein syy autotehtaan perustamiselle Ouluun on kuitenkin kiinalaisten geologien Oulun seudulla tekemä maailman toiseksi suurin uraanilöydös.

Louhinnan aloittaa mahdolisesti jo tänä vuonna suomalais-kiinalainen yhteisyritys.

Mullistavan löydöksen käyttöönotto on erittäin vaativaa, sillä uraanivarat sijaitsevat 4 700 metrin syvyydessä.

Kenttää kuvaillaan ”jättimäiseksi”. Kiina on luvannut toimittaa paikalle tuhansia kaivosmiehiä. Pohjois-Koreasta on saatavilla raskaansarjan Konsor-maansiirtoautoja.

Fengshui-autotehtaan tulevaisuuden mainoslauseena on runollisesti ”Ydinperheelle auringonlaskuun”, jolla viitataan reaktorin lähes rajattomaan käyttöikään.

Kaupunkina Oulun valteiksi nousevat myös merisatama sekä maamme toiseksi vilkkain lentorahtikenttä.

Huhujen mukaan kiinalaiset rakentaisivat Ouluun myös jättimäisen muskelivenesataman business-mielessä, tarkoituksena palvella kansainvälistä yksityisjeteillä ja loistoluokan charterlentokoneilla saapuvaa asiakaskuntaa.

Ydinautotehtaan ja uraanikentän arvioidaan korottavan Oulun merkityksen suuren maailman mittapuitteissa aivan uusiin lukemiin.

Ydinjätteen loppusijoituksesta on jo käyty keskusteluja. Useat kunnat ovat olleet asiasta innostuneita.