Kim Jong-iliä kuljetettiin hautajaissaattuessa pidennetyllä 1976 Lincoln Town Carilla – katso video!

Auto Bildin ja Ilta-Sanomien yhteisesti laatima erikoisartikkeli Pohjois-Korean autoista IS:n joulunumerossa piti täsmälleen paikkansa. Kim Jong-ilin hautajaissaattuessa nähtiin jenkkikalustoa, ainakin kolme pidennettyä 1976-mallista Lincoln Town Caria.

Auto Bildin ja Ilta-Sanomien yhteisesti laatima erikoisartikkeli Pohjois-Korean autoista IS:n joulunumerossa piti täsmälleen paikkansa. Kerroimme sen puitteissa muun muassa sanoin ja kuvin, kuinka Pohjois-Korean hallinto salarakastaa amerikkalaisia autoja, koska ne kestävät Isältä Pojalle. Kim Jong-Ilillä on myös huomattava erikoisautojen kokoelma, kuten niin monilla diktaattoreilal on tapana.

Kim Jong-ilin hautajaissaattue ajoi 28.12. kaikkiaan 40 kilometrin mittaisen matkan pitkin pääkaupunki Pjongjangin katuja. Sadat tuhannet seurasivat Kim Jong-ilin hautajaissaattuetta Pjongjangin katujen varsilla. Uusi johtaja, Kim Jong-un, oli huomion keskipisteessä. Hän seurasi kävellen kuollutta päämiestä kuljettaneen Lincolnin vieressä.

Saattueessa näkyi lisäksi useita, vanhempia W123-sarjan Mercedes-malleilta näyttäneitä autoja, jotka arvatenkin olivat paikallisia Pyongyang- ja Paektusan-kopioita. Myös Mercedes-sarjat W140 ja W220 olivat kuvioissa, ellei niidenkin kohdalla puhuta kopioista.

Saattueessa nähtiin jälleen runsaasti mielenkiintoista jenkkikalustoa – vähintään kolme pidennettyä 1976-mallista Lincoln Town Caria sisältyy valtiolliseen autolaivastoon. Samoja autoja esiintyi saattueessa jo vuonna 1994, Kim Il-Sungin hautajaisissa.

Nytkään kalustoksi ei siis kelvannut uusikorinen Tshaika GAZ-14, jollainen tiettävästi tallista myös löytyy, vaan juhlava ja ilmeisesti viimeisen päälle hyvin hoidettu Lincoln, jolla ajettiin kevyessä lumisateessa lasinpyyhkimien tihkukytkin toiminnassa.

Jos Pohjois-Korea on täydellinen arvoitus, on myös aivan mystistä, mitä kanavia Lincolnien 460-kuutiotuumaisiin isolohko-V8 -moottoreihin kehitetään varaosia ja missä tai miten niitä huolletaan.

Toivottavasti rakkaus jenkkiautoihin avaa Pohjois-Korean tien normaaleihin diplomaattiväleihin Yhdysvaltain kanssa. On jo korkea aika, sillä ydinohjusten salakehittelyä ei kukaan kaipaa. Pjongjangista tulisi kaluston puolesta hyvä cruising-pääkaupunki, sillä kaduilla olemme itse nähneet sellaisia malleja, kuten Chevrolet-pikkubusseja, Ford Econoline Conversion Van, Dodge Ram Van Prospector IV, Lincoln Navigator sekä Hummer H2.

 

Kuvat: Auto Bild

http://www.youtube.com/watch?v=9shSgKbdON8