Kohta ajaa oikea Mars-ajoneuvo Punaisella planeetalla – katso video!

Marsin tutkimuksessa on moni luotain päässyt tavoitteeseensa, kunnes meteoriittisade, tietoliikennekatkos tai muu onnettomuus on vesittänyt kaiken. Tilanteen pitäisi alkaneena vuonna muuttua ratkaisevasti.

Marsin tutkimuksessa on moni luotain päässyt tavoitteeseensa, kunnes meteoriittisade, tietoliikennekatkos tai muu onnettomuus on vesittänyt kaiken. Tilanteen pitäisi alkaneena vuonna muuttua ratkaisevasti.

Curiosity (Uteliaisuus) on  900-kiloinen, korkeateknologiaa edustava jokapyörävetoinen, kuusipyöräinen Mars-kulkija, kuten amerikkalaiset laitetta kutsuvat. Se on parhaillaan matkalla kohti punaista planeettaa, jonka pinnalla marsilaiset eivät toivon mukaan odota punaisen maton kanssa.

Ajoneuvo aikoo tutkia Marsin pintaa ja välittää tutkijoille valokuvamateriaalia ja tietoa. Mikäli kaikki sujuu odotetusti, Uteliaisuus laskeutuu 6. elokuuta 2012. Laitteen tärkeimpiin varusteisiin kuuluvat pora, laser sekä melkoinen kamerapatteristo.

Samalla, kun poralla suoritetaan maaperätutkimusta, pystytään laserilla mittaamaan kuuden metrin säteellä Marsin pinnan kemiallista koostumusta.

Kamerat välittävät kolmiulotteisia kuvia sekä video-otoksia. NASA toivoo saavansa niiden avulla ennen näkemätöntä aineistoa.

Aivan ensimmäisenä hankaluutena on kuitenkin laskeutuminen Marsin pinnalle, sillä  Curiosity painaa paljon. Se pakottaa tekemään riskialttiin ja ennen kokeilemattoman tempun: sen avulla robottiajoneuvo saatetaan Marsin pinnalle useassa eri vaiheessa. Toimet voi nähdä havainnollisesti oheisella videolla.

Uteliaisuus laskeutuu noin 20 x 25 km mittaiselle tasaiselle alueella, joka sijaitsee noin 5000 metrin korkeudessa erään kraatterin pohjasta. Ajoneuvo suorittaa sieltä käsin tutkimusmatkojaan. NASA valitsi alueen, koska saatujen tietojen nojalla siellä on joskus ollut vettä. Tämä puolestaan luo mahdollisuuden, että pinnan alta saattaa löytyä yhä eläviä mikrobeja.

Uteliaisuus aikoo selvittää asian. Myötätuulessa oleva projekti maksaa noin 1,9 miljardia euroa, mutta olemme varmoja, että Uteliaisuus palkitaan!

 

 

Auto Bild

http://www.youtube.com/watch?v=P4boyXQuUIw