Kohta pääsee lentämään oikealla lentävällä polkupyörällä

Uskomatonta sinänsä, mutta kolmen tsekkiläisyhtiön luoma Lentävän Pyörän prototyyppi nousi ensimmäistä kertaa ilmaan!

Dassaultin tiedotteen mukaan ei-kaupallisen Lentävän Pyörän onnistunut, messuhallissa järjestetty neitsytlento kesti peräti viisi minuuttia. Lentoa ohjattiin kauko-ohjaimella, sillä sähköisen pyörän puikoissa istui nukke.

– Akkutekniikan tulee vielä kehittyä, ennen kuin ihminen voi lentää pyörällä, kertoi Duratecin tekninen johtaja Milan Duchek.
Lentävän pyörän matka ideasta käytäntöön kesti puolitoista vuotta Tsekkiläisyritykset Technodat, Duratec ja Evektor loivat pyörän prototyypin tyhjästä maailman johtavan tuotteen elinkaaren hallintaratkaisuihin (PLM) ja 3D-mallintamiseen keskittyneen ohjelmistoyritys Dassault Systèmesin ohjelmistoja hyödyntäen.

Dassault Systèmesin innovatiivinen teknologia mahdollisti mielikuvituksellisen pyörän virtuaalisen suunnittelun ja testaamisen ennen varsinaisen prototyypin rakentamista.

Lentävän pyörän suunnittelijat työskentelivät Dassault Systèmesin ohjelmistoilla yhdessä eli saman datan kimpussa siitä huolimatta, että he sijaitsivat fyysisesti satojen kilometrien päässä toisistaan.

Suunnittelijat päätyivät ottamaan Lentävän Pyörän prototyypiksi multikopteri-mallin.

95-kilon painoisessa polkupyörässä on kaksi akuilla toimivaa propellia edessä, kaksi takana ja yksi molemmilla sivuilla.

Lentävä Pyörä leijuu näiden kuuden, vaakatasoon asetetun propellin staattisen työnnön avulla.

Eikä siinä vielä kaikki: tiedotteen mukaan pyörällä tulisi tulevaisuudessa pystyä suorittamaan jopa 30–50 minuutin mittaisia lentoja.

Pyörän maksiminopeus on 50 km/h.

Tsekkiläisyrityksistä ohjelmistoyritys Technodat on vastannut Lentävä Pyörä -projektin johtamisesta ja budjetoinnista, polkupyörien runkoja valmistava Duratec pyörän rungosta ja insinööritoimisto Evektor pyörän suunnittelusta.

Yritysten mukaan Lentävää Pyörää ei ole valmistettu niinkään kaupallisia tarkoituksia varten, vaan kyse on ollut enemmänkin unelmasta ja sen toteuttamisesta.