Kolmiulotteiset autojen mittaristot ehkä mullistavat Suomenkin

Kohuttua 3D-tekniikkaa ei pian näe yksinomaan elokuvissa, vaan tulevaisuudessa myös autojen mittaristoissa. Amerikkalainen Johnson Controls on kehittänyt kolmiulotteisen muovimittariston, josta saattaa tulla hyvinkin yleinen.

Kohuttua 3D-tekniikkaa ei pian näe yksinomaan elokuvissa, vaan tulevaisuudessa myös autojen mittaristoissa. Amerikkalainen Johnson Controls on kehittänyt kolmiulotteisen muovimittariston, josta saattaa tulla hyvinkin yleinen. Sellaisen mittariston katseluun ei toki tarvita 3D-silmälaseja.

Johnson Controls'in 3D-mittaristo näyttää kaiken kuljettajalle suunnatun informaation perinteisiä ratkaisuja tehokkaammin. Tilanteen mukaisesti näytölle ilmestyy monia, tärkeitä tietoja.

Niin kutsutussa Multilayer Instrument Cluster (monikerrosmittaristossa) sovelletaan nykyaikaista TFT-tekniikkaa (Thin Film Transistor), jolloin mittariston kontrasti ja valoisuus tekevät siitä kolmiulotteisena helppolukuisen.

Lisäetuna kuljettaja näkee kaiken datan yhdellä silmäyksellä. Sitä paitsi, jos mittaristo linkitetään törmäyksenesto- tai muuhun kuljettajaa avustavaan turvajärjestelmään, näkee muovimittariston grafiikalta tyylikkäästi esimerkiksi tulevan poistumisrampin.

 

Auto Bild