Kongolaiset naisinsinöörit sen toteuttivat: Liikennepoliisirobotit!

Kongon Demokraattisen tasavallan pääkaupungissa Kinshasassa valvoo liikennettä peräti viisi robottipoliisia. Ne tulevat kuulemma hyvin toimeen paikallisten ihmisten kanssa.

Robotit on suunnitellut Womens’ Technology -niminen naisryhmä, joka koostuu afrikkalaisista naisinsinööreistä.​
Robotit on suunnitellut Womens’ Technology -niminen naisryhmä, joka koostuu afrikkalaisista naisinsinööreistä.​

Kehitystoimet robottipoliiseihin alkoivat jo vuonna 2013, jolloin Kongon Demokraattisen tasavallan kymmenen miljoonan asukkaan pääkaupunkiin, Kinshasaan, Katangan provinssiin, asennettiin kaksi aurinkoenergialla toimivaa robottia valvomaan liikennettä.

Sittemmin robotteja on asennettu kolme lisää. Onko Kinshasassa siis kadunkulmissa todellista Robocop-toimintaa? No, ei nyt aivan sentään.

Mitoiltaan elämää suuremmat alumiinirobotit sisältävät valvontakameroita sekä liikennevalot, mutta robottien toimintaa voidaan kontrolloida myös poliisiasemien monitorien välityksellä.

Kinshasan poliisipäällikön uutistoimisto AFP:lle antaman lausunnon mukaan liikenteenvalvontarobotit ovat paikalliselle poliisille merkittävä apuväline, ja ne kuulemma nauttivat jo nyt suurempaa kunnioitusta kuin tavalliset poliisit.

Virallisten tilastojen mukaan kymmenen miljoonan asukkaan Kinshasassa on vuoden 2007 jälkeen menehtynyt liikenneonnettomuuksissa 2 276 ihmistä.

Brittisanomalehti The Guardianin mukaan Kongossa on jo laitettu tilaukseen 30 uutta liikennevalvontarobottia.

Robotit on suunnitellut Womens’ Technology -niminen naisryhmä, joka koostuu afrikkalaisista naisinsinööreistä.

Jos joku haluaa tilata yksityiskäyttöön kongolaisen liikennevalvontarobotin, voimme kertoa, että yhden robotin hinnaksi kerrotaan noin 25 000 euroa.