Kuuban kuumat 50-luvun jenkkiautot – katso hieno video!

Kuubassa on yhä yli 50 000 vanhaa jenkkiautoa, jotka ovat palvelleet uskollisesti vuosikymmeniä, senkin jälkeen, kun neuvostoautot ovat tulleet, menneet ja lahonneet. Varaosien saanti on kauppasaarron vuoksi kuitenkin käytännössä erittäin hankalaa, ja osia saattaa teoriassa pystyä hankkimaan joskus yksittäin Kanadasta hyvillä suhteilla.

Kuubassa lipuu yhä enemmän kuin 50 000 vanhaa jenkkiautoa, jotka ovat palvelleet uskollisesti vuosikymmeniä, senkin jälkeen, kun neuvostoautot ovat tulleet, menneet ja lahonneet. Ne ovat pääsääntöisesti 1940- ja 1950-luvulta. Katukuvassa viliseekin Letukoiden ohella Cadillaceja, Fordeja, Dodgeja, Mercuryja, De Sotoja, Chryslereita, Plymoutheja, Packardeja ja monia muita.

Seassa on hyvinkin harvinaisia versioita, sillä presidentti Fulgencio Batistan kaudella kalustoa tuotiin ahkerasti, ja olihan Kuubassa tuohon aikaan mafiakin vahvasti edustettuna. Se näkyi osaltaan autoyksilöissäkin.

Tänä päivänä varaosien saanti on kauppasaarron vuoksi käytännössä erittäin hankalaa. Osia saattaa teoriassa joskus pystyä hankkimaan yksittäin Kanadasta, mutta se edellyttää hyviä suhteita ja hyvää tuuria.

Pääsääntöisesti kaikki korjaukset joutuu kuitenkin tekemään itse kadun varressa, joten sepän taidot ovat kultaakin kalliimmat.

Toivoa sopii, että joskus tulevaisuudessa olot muuttuisivat siten, että vanhoihin jenkkeihin saa Kuubassa vapaasti restaurointiosia.

Seuraa videolta, mitä 1956 Chevrolet Bel-Airin omistaja, Daniel Ferreira, kertoo helmestään!

http://www.youtube.com/watch?v=MsetYODpj8E

 

 

Teksti: J. Peltonen