Kuuma keskustelunaihe: Voiko Saksasta löytää toimivan katumaasturin 5000 eurolla?

Onko noin 5000 euron hintaluokassa – tai jopa halvemmalla – mahdollista löytää Saksasta käytettyä, mutta toimivaa katumaasturia? Tätä voi tiukalla budjetilla liikkuva autonostaja miettiä.

Saksan Auto Bild tutki maansa TÛV-katsastusraporttia ja poimi sieltä vanhoja katumaasturimalleja, jotka parhaimmillaan saattavat tuoda hymyn ostajan kasvoille. Tässä neljä japanilaista esimerkkiä teemasta.

Onko Saksasta ylipäätään mahdollista löytää toimivaa katumaasturia noin 5000 euron hintaluokassa? On kyllä, ja on myös mahdollista löytää hyvällä tuurilla paljonkin suomalaista vastaavaa vähemmän ajettu yksilö kohtuullisempaan hintaan. Kaikki on tietysti kiinni tietotaidosta ja hyvästä tuurista.

Yhtenä esimerkkinä on toisen sukupolven Subaru Forester, jonka nelivetojärjestelmä pärjää hieman pahemmissakin maastokohdissa sekä huonokuntoisilla maaseututeillä. TÜV-raportin perusteella toisen sukupolven Subaru Foresterissa ei esiinny erityisongelmakohtia, vaan malli vaikuttaa luotettavalta.

Toisen sukupolven Subaru Foresterin voi saada Saksasta yllättävän vähän ajettuna ja edullisesti, jos hyvin käy. Keskimääräinen km-lukema 8–9 -vuotiailla Forestereilla on Saksassa 129 000 km. Niistä katsastuksen läpäisee virheittä 68,9 % (TÜV). Lievää sanomista on 12,6 prosentissa. 10–11 -vuotiailla Forestereilla on yleensä Saksassa ajettu noin 138 000 km, jolloin katsastuksen läpäisee virheittä 67,6 % ja lievin huomautuksin 13,0 %.
Iältään 8–9 -vuotiaat Subaru Foresterit saavat Saksan TÜV-katsastuksessa arvosanan erittäin hyvä esimerkiksi sellaisilla osa-alueilla, kuten pyöränripustukset, ohjaus, jarrut sekä öljynkulutus. Valot ja jarrukomponentit saavat yleensä arvosanan hyvä ja tyydyttävät. Jousitusksen osat ja iskunvaimentimet ovat keskimäärin tyydyttävät. Usein pakoputkiston kunto ei läpäise katsastusta. Nelisylinterinen bokseri mahdollistaa 2.5 litran turbomoottorin voimin jopa 220 km/h huippunopeuden Saksan moottoriteillä, mutta silloin kulutukset liikkuvat 20 l/100 km tasolla. HInnat asettuvat 2500–4400 euroon.

Kaupan päälle Subaru Foresterissa saa nelisylinterisen bokserimoottorin käyntimurinan, mutta entäpä sitten se Foresterin Saksan-hintataso?

Kohteen kunnosta riippuen toisen sukupolven Foresterin hinta asettuu yleensä 2500–4400 euron välimaastoon.

Vuodesta 1998 valmistettu Suzuki Jimny on saatavilla 1,5 litran dieselinä tai 1,4 litran bensiininelikolla. Malli ei ole suorittanut EuroNCAP -törmäystestiä. Vaikka Jimny onkin ominaisuuksiltaan melko keskinkertainen, ominaisuudet säilyvät tasaisina läpi auton käyttöiän. Pyöränlaakerit kuluvat etenkin vuosimalleissa 2003–2006. Myös pyöränripustuksissa ja esimerkiksi ohjauksen komponenteissa on vikaherkkyyttä. Yksittäistapauksina Jimnyissä on jakovaihteistovikoja, turboahdinvaurioita ja kuluneita virta-avaimia. Hinnat alkavat Saksassa noin 2800 eurosta.
Suzuki Jimnyssä on kytkettävä neliveto. Mallissa on myös iso pyöräkoko ja valttikorttina on alennusvaihteisto, joka yhdessä korin kapeuden ansiosta mahdollistaa helpomman liikkumisen metsän kapeikoissa. Vuodesta 2004 tarjolla ollut Renaultin valmistama turbodiesel antaa lisää vääntöä, mutta maastopainotteinen jousitus on pitkille maantiematkoille epämiellyttävän kova. 8–9 -vuotiailla Jimnyillä on takanaan keskimäärin 104 000 km. Virheittä menee katsastuksesta 71,8 % ja lievin huomautuksin 11,6 %. Vikoja voi esiintyä jarruissa, moottorissa, voimansiirrossa ja pakoputkistossa.

Suzuki Jimny ei pärjää Foresteriin nähden aivan yhtä mallikkaasti, sillä siinä esiintyy keskimäärin liikaa vikoja, mutta siitä huolimatta Jimny pysyy kokonaisuudessaan asiallisessa kunnossa pitkään ja mikä parasta, sellaisen saattaa löytää Saksasta alkaen 2100 eurolla.

Suzuki Jimnyn etuihin kuuluvat kytkettävä neliveto sekä alennusvaihteisto. Suhteellisen suuri vannekoko sekä kapea kori helpottavat osaltaan mahtumista kapeisiin kohtiin metsiköissä.

Iältään 8–9 -vuotiaalla Honda CR-V:llä on Saksassa ajettu keskimäärin 117 000 km. Katsastuksessa ilman huomautuksia selviytyy 66,3 % ja lievin huomautuksin 12,4 %. Paljon sanomista on 21,3 prosentissa. Tämän ikäiset CR-V:t ovat keskimäärin hyviä, ja moottorin sekä voimansiirron öljyvuotojen suhteen ne ovat erittäin hyviä.

Myös varhaisemmat RD-sarjan Honda CR-V -mallit (2001–2006) ovat mielenkiintoisia. Käytännössä CR-V on toki enemmänkin katupainotteinen, eikä sovi varsinaisesti maastoon; CR-V:n erikoisalaa ovat pitkät maantiematkat. Honda CR-V:n RD-sarjalaisen saattaa löytää Saksasta alkaen 4500 eurolla.

Iältään 10–11 -vuotiailla Honda CR-V -malleilla on Saksassa ajettu keskimäärin 128 000 km. Näistä katsastuksen läpäisee ilman huomautuksia 61,1 % ja lievin huomautuksin 13,0 %. Huomattavasti vikoja on 25,8 prosentissa.
Toisen polven Toyota RAV4 on Saksassa varustettu 115 hv D-4D -turbodieselillä tai 150 hv kaksilitraisella bensiinimoottorilla. Malli on edeltäjäänsä kookkaampi, muttei painavampi. Yhteispaineruiskutteinen diesel oli ensi kertaa saatavilla ja mallistossa oli etu- sekä nelivetoversioita. Viisiovinen on 21 cm kolmiovista pitempi. Vuoden 2003 faceliftin yhteydessä tuli vakioksi ESC ja kahden turvatyynyn sijaan niitä tuli Saksassa kahdeksan. Hinnat alkavat Saksassa noin 3500 eurosta.
Tämän sukupolven Toyota RAV4:n D-4D-turbodieselin korkeapaine-ruiskutuspumppu on yleensä ongelmaton, mutta dieselversion kytkin on alamittainen. Alustassa ei esiinny ongelmia eikä ruostetta, mutta valot ovat 9-vuotiaassa RAV4:ssä usein himmentyneet. 8–9 -vuotiailla RAV4-malleilla on yleensä ajettu Saksassa 104 000 km. Virheittä läpäisee katsastuksen 71,8 % ja lievin huomautuksin 11,6 %. Huomattavasti sanomista on 16,6 prosentissa (keskiarvo 26,6 %).

Lars Hänsch-Petersen, Patrick Seitz