Kuumuus matkustamossa on autoilijan vihollinen

Muista helteillä pitää ilmastointi riittävän kylmällä, muttei liian kovalla puhalluksella sekä juoda matkan aikana säännöllisesti vettä. Tässä vinkkejä, miten kuumuuden saa torjutuksi automatkalla.

Viimeinkin on kunnon hellepäiviä – mutta autossa saattaa tulla tukalat oltavat, ellei hallitse sisähelteen taltuttamista. Nestehukka uhkaa – ja se hiipii äkkiarvaamatta. Tulee vain huono olo ja alkaa heikottaa.

Esimerkiksi autolomamatkalla muuttuu taukopysäköity auto helteellä hetkessä saunaksi, jolloin auton sisällä on helposti jopa 60 astetta. Se tuntuu samalta kuin saunassa olisi sata tai satakaksikymmentä astetta.

Saksan autoliitto ADAC varoittaa auton sisäkuumuudesta erityisesti sydänongelmista tai rytmihäiriöistä kärsiviä. Kannattaa varata autoon tarpeeksi vettä tai kivennäisvettä, puristettua hedelmämehua tai jääteetä, ja juoda usein, vaikka ei olisikaan jano. Tässä on yksi nestehukan pointeista: ei tule juoduksi helteellä, kun ei ole jano.

Ilmastointilaite tulee tulikuumaan autoon mennessä laittaa muutamaksi minuutiksi täydelle teholle ja avata auton ikkunat, jotta kuumuus saadaan nopeammin ulos.

Ilmastointia ei kannata kuitenkaan pitää jatkuvasti täysillä eikä varsinkaan ylikylmällä, ellei ole aivan poikkeuksellisen helteistä.

Ilmastointilaitteen kylmäainemäärä ja mahdolliset järjestelmävuodot kannattaa tarkistuttaa valtuutetussa autoilmastointihuollossa.

Ilmastointilaitetta on muutoinkin aiheellista käyttää vuoden ympäri vähintään kerran kuukaudessa ylläpidon vuoksi.

 

Auto Bild