Kyllä: 100-vuotiaalla autolla nykypäivänä maailman ympäri – SOS-Lapsikylät vierailukohteina

Satavuotias Ford T taivaltaa parhaillaan kovaa suoritusta: tavoitteena on kiertää sillä maailman ympäri! Myös SOS-Lapsikylät liittyvät vahvasti aiheeseen.

100-vuotiaalla T-Fordilla pystyy edelleen ajamaan maailman ympäri!
Hollantilainen Regterin pariskunta on kiertänyt T-Fordillaan jo yli 80 000 kilometriä maailmankiertueellaan, eikä matka ole vielä läheskään päätöksessä.
T-Ford on renkaita lukuun ottamatta alkuperäisissä vuoden 1915 tehdasasetuksissa.

Mikäpä sopivampi tarina pääsiäiseksi kuin tämä 1915-mallinen T-Ford, jonka hollantilaiset omistajat Dirk ja Trudy Regter ovat omistaneet vuodesta 1997.

Eläkkeellä jo oleva pariskunta aloitti autollaan maailmanympärikiertueensa kesällä 2012. He ovat tähän mennessä ajaneet jo lähes 80 000 kilometriä ja vierailleet samalla useissa SOS-Lapsikylissä sekä tukeneet niihin liittyviä projekteja.

Ford Model T ajoi ensimmäisellä matkaosuudella vuonna 2012 180 vuorokaudessa 22 500 kilometriä. Sinä aikana pariskunta ajoi T-Fordillaan Hollannin Edamin kotikaupungistaan Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin.

Vuonna 2013 Dirk ja Trudy Regter ajoivat läpi Yhdysvaltain ja Kanadan, jossa he vierailivat kaikkiaan 22 USA:n osavaltiossa ja Kanadan provinssissa; tällä 180 vuorokauden mittaisella rupeamalla matkaa kertyi kunnioitettavat 27 300 kilometriä.

Vuonna 2014 he ajoivat matkamittariin jälleen komeat 25 700 kilometriä. Tällöin matkareitti risteili 180 vuorokauden ajan Etelä-Amerikassa.

Ikävä kyllä T-Ford joutui Eurooppaan palattuaan onnettomuuteen. Pariskunta suunnittelee silti jatkavansa matkaa korjausten jälkeen Uuteen-Seelannin, Australian, Indonesian ja Intian halki sekä Himalajan yli Kiinaan. Sieltä matka jatkuu edelleen Mongolian kautta takaisin Keski-Eurooppaan ja kotiin Edamiin vuosina 2016–17.

Dirk on aiemmin omistanut 1923-mallisen T-Fordin sekä 1928-mallisen Ford Model A:n; innostuksen kantti-Fordeihin hän peri isältään ja isoisältään.

Ford valmisti vuosina 1908–1927 kaikkiaan 15 000 000 T-Fordia. Tuotanto alkoi Yhdysvalloissa, mutta se laajeni pian maailmanlaajuiseksi.

Kokoonpanotehtaita oli esimerkiksi Tanskassa, Saksassa, Irlannissa, Espanjassa sekä Iso-Britannian Trafford Parkissa, Manchesterissa.

Voidaan syystä sanoa, että T-Ford autoisti maailman ja teki tavallisellekin ihmiselle mahdolliseksi ostaa oman auton.

Ford T oli myös erittäin käyttövarma ja helppohuoltoinen. Lisäksi sen osat olivat pääsääntöisesti keskenään vaihtokelpoisia eri vuosimallien välillä.

Regterien T-Fordissa on 3,0-litrainen nelisylinterinen bensiinimoottori, joka vastaa vuoden 1915 tehtaan spesifikaatioita.

Ainoana muutoksena alkuperäiseen on isompi rengaskoko puupuolaisia vanteita varten, joka mahdollistaa pitkillä matkaosuuksilla hieman pehmeämmän istumamukavuuden.

“Etelä-Afrikan ja Botswanan rajalla kohtasimme maanviljelijän, jolla oli ladossaan vanha T-Ford”, kertoo Dirk. “Hän antoi meille mukaan lahjaksi renkaan, jotta matkamme sujuisi turvallisemmin.”

“Afrikassa jouduimme hitsaamaan murtuneen etuvanteen paikallisella sepän pajalla. “Olen kätevä käsistäni, joten ruuvitaltan, moukarin, ilmastointiteipin ja nippusiteiden avulla pääsee jo pitkälle”, Dirk nauraa.