Kylmäävä Chryslerin Hemi V8 -ilmahälytyssireeni ydinsodan varalta – kuuntele videolta!

Chrysler-Bell -ilmahälytyssireenit ovat legendaarisia, 1950-luvun ydinsodan uhan alla valmistettuja tehopakkauksia, lajissaan maailman voimakkaimpia. Niitä ryyditti 5,3-litrainen FirePower Hemi V8.

Heti toisen maailmansodan jälkeen alkoi Kylmä sota, akuutteine ydinsodan uhkineen. Tuota uhkaa vastaan Yhdysvalloissa varauduttiin muun muassa valmistamalla supertehokkaita ilmahälytyssireenejä, jotka herättäisivät ihmiset ajoissa, mannertenvälisen ohjuksen lähestyessä.

Chryslerilla oli ohjelmistossa vuosina 1952–1957 uusi FirePower Hemi V8, iskutilavuudeltaan 331 kuutiotuumaa (5,3 litraa) ja teholtaan 180 hv (130 kW). Itse sireeniin kuuluu kuusi torvea, joista jokainen on 90 cm pituinen.

Sireeni on niin tehokas, että sen pystyy kuulemaan 40–50 kilometrin päähän, esimerkiksi Helsingistä Lohjalle! Äänenvoimakkuutta kertyy 138 dB ja tehoa on 30 000 wattia. Sireenille kertyy pituutta 3,7 m ja se asennettiin Dodge-kuormurin alustakiskolle. Painoa ämyrille kertyy kolmisen tuhatta kiloa.

Vuonna 1952 Chrysler-Bell -ilmahälytyssireeni maksoi $5500. Yhdysvaltain hallitus avusti sireenien hankinnassa valikoiduille valtion ja piirikuntien lainvalvojille. Esimerkiksi Los Angelesin piirikunnassa niitä asennettiin kuusi kappaletta avainkohteisiin asuma-alueille.

Sireeni tunnetaan lempinimellä "Big Red Whistle". Niitä ei onneksi jouduttu käyttämään neuvosto-ohjusten varjossa – pelkästään testikäytössä.

Kuuntele kylmäävältä  videolta, kuinka V8-moottori käyttää sireeniä, joka aloittaa hyytävän ulvontansa. Toimivan sireenin voi nähdä kiihdytysajaja Don Garlitsin museossa, Ocalassa, Floridassa.

Teksti: J. Peltonen

http://www.youtube.com/watch?v=vyuH4NP1E2c&NR=1