Lada Kalina ja Priora: Japanilainen JATCO-automaattivaihteisto!

Yllätys: Ladaa valmistava AvtoVAZ ryhtyy tuottamaan Kalina- ja Priora-malleja valinnaisesti automaattivaihteisena vuonna 2012.

Ladan tehtaan pääjohtajan kommentin perusteella automaattivaihteistojen tuotannon käynnistykseen kuluu vielä arviolta 18-20 kuukautta. Uudet automaatit toimittaa japanilaisvalmistaja JATCO, joka valittiin merkkiä lähellä olevan Nissanin suosituksesta.

JATCO toimittaa automaatteja Nissanin ohella useille muillekin merkeille, kuten Renaultille, Mitsubishille, Mazdalle, VW:lle sekä Land Roverille.

JATCO:n ensimmäistä kolmivaihteista L3N71B-automaattia valmistettiin pitkällä jaksolla, vuosina 1969-89, ja se oli suunnattu pitkittäin sijoitettua moottoria ja takavetoa varten. Nykyisistä JATCO:n automaateista mainittakoon Infinitin seitsenportainen nesteautomaatti sekä Nissan Muranon CVT-vaihteisto.

Vielä ei ole täsmennetty, millainen automaatti Ladoihin tulee olemaan saatavilla, mutta sen voisi olettaa olevan nykyisen F03A-mallin kaltainen neliportainen (kuvan automaattivalitsin on 2011 Nissan Sunnyn Kiina-versiosta).

Lisäksi AvtoVAZ:in pääjohtaja kertoo General Motorsin olevan kiinnostunut Chevrolet Nivan lisämodernisoinnista. Yhteistyömaasturia on tehty vuodesta 2002.

Teksti: J. Peltonen

Kuva: Nissan