Ladalle ruotsalainen pääjohtaja?

Venäjän suurin autovalmistaja, AvtoVAZ tunnetaan Lada-autoista ja nyt näyttää siltä, että tapahtuu jotakin mullistavaa.

AvtoVAZ:in sikariportaassa ei ole koskaan nähty pohjoismaalaisia, mutta nyt yhtiön hallitus ehdottaa GAZ:in linja- ja kuorma-autoyhtiön nykyistä pääjohtajaa, ruotsalaista Bo Anderssonia uudeksi pääjohtajakseen.

Asiasta uutisoi Automotive News Europe.

Vuodesta 2009 AvtoVAZ:in pääjohtajana toiminut Igor Komarov on arvioiden perusteella siirtymässä Venäjän avaruushallinnon palvelukseen. Hän ei kuitenkaan ota kyselyihin kantaa.

Andersson toimi aiemmin 2000-luvulla GM:n maailmanlaajuisissa osto- ja logistiikkatoiminnoissa.

Renault-Nissan aikoo puolestaan ottaa AvtoVAZ:in hallintaansa jo ensi vuoden puolivälissä.

Anderssonin ehdotustilaisuudessa oli paikalla Renault-Nissanin pääjohtaja Carlos Ghosn, jonka läsnäoloa Wall Street Journal pitää selkeästi ennakoivana "nimityksenä".

Andersson, joka ei kommentoi, on onnistunut nostamaan GAZ:in jaloilleen. GAZ on osa miljardööri Oleg Deripaskan Basic Element -yritysrypästä.

Ladan myynti putosi Venäjällä tämän vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana 14 prosenttia, kaikkiaan 343 368 autoon. Asiasta raportoi moskovalainen lobbausryhmä Association of European Businesses.

Samalla Lada-brändin markkina-arvo putosi 18,2 prosentista 16,8 prosenttiin.

Ruotsalaisen mahdollinen valinta tuskin vaikuttaisi Lada-merkin teoreettiseen Suomen-maahantuonnin uudelleen aloitukseen, sillä hinnoista tuskin saataisiin nykytilanteessa kilpailukykyisiä.